Tid for å tenke på sommerjobb

En vinn-vinn for både jobbsøker og arbeidstaker.
En vinn-vinn for både jobbsøker og arbeidstaker.
En fersk undersøkelse blant NHO-bedrifter viser at flere planlegger å ansette sommervikarer i år. 39 prosent av bedriftene sier de skal ha sommervikarer, opp fra 34 prosent i fjor. Dette er gode nyheter for deg som vil jobbe i sommer.
Selv husker jeg hvor overveldende det var å være 16 år og gå og spørre etter en jobb. Likevel er dette fortsatt mest effektivt: 60 prosent ansetter sommervikarer som tar initiativ selv, mens kun 17 prosent bruker stillingsdatabaser.
For mange unge er sommerjobb første møte med arbeidslivet, det gir nyttig erfaring og kan lede til fast jobb. Over halvparten av bedriftene har ansatt tidligere sommervikarer i større stillinger senere, noe som viser verdien av sommerjobber. Min første sommerjobb som museumsvakt åpnet døren til andre jobber, personlig utvikling og varige nettverk.
Sommervikarer er også viktige for bedriftene – de holder hjulene i gang og bidrar til ny energi og nye perspektiver. Sommerjobb er derfor en vinn-vinn-situasjon for både unge og bedrifter.
NHO og NAVs Arbeidskraftløft viser at flere enn en av ti, eller 120 000, i alderen 15 til 29 år ikke var i arbeid eller under utdanning i 2023. Mange av de som blir stående utenfor har lite eller ingen arbeidserfaring. En sommerjobb kan være en vei inn i arbeidslivet – og det kan gjøre mer for karrieren senere. Ifølge SSB samme år fikk 17-åringer som hadde hatt sommerjobb betydelig høyere inntekt som voksne.
Til deg som er ung: Oppsøk bedriftene allerede nå, la de få vite hvem du er og vis at du er motivert. Til deg som er bedriftsleder: Se muligheter og gi de unge et godt møte med arbeidslivet, også om du ikke skulle ha et behov nå. Dagens unge kan bli din neste ansatte. Så grip sjansen – enten du vil jobbe eller trenger en vikar.