NHO i nord støtter utredning av "beboerrabatt"

Foto: Robert Greiner
Regjeringens planer om å utrede "beboerrabatt" får støtte fra NHO Arktis og NHO Nordland.
Foto: Robert Greiner
Regjeringens planer om å utrede "beboerrabatt" får støtte fra NHO Arktis og NHO Nordland.
I fjor halverte staten maksprisene på de såkalte FOT-rutene, noe som førte til press på særlig populære flyavganger.
Før staten lyser ut nytt anbud på flyruter i Nord-Norge, skal det gjøres flere utredninger. Innføring av "beboerrabatt" er et av tiltakene som vurderes.
- Fly er livsnerven i Nord-Norge, særlig langs Finnmarkskysten. Etter siste ruteomlegging har vi sett store utfordringer med fulle fly og en voldsom prisøkning på enkelte strekninger. Det er avgjørende at vi sikrer et gjennomgående flyrutetilbud til akseptable priser. Folk må kunne ha råd til på reise og de må være sikre på å komme frem i tide, sier regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis.
Hun viser til at det også handler om på være en attraktiv region for unge.
- 86 prosent av de unge svarer i en spørreundersøkelse fra Konjunkturbarometeret for Nord-Norge at reisekostnader i Norge og til utlandet er viktig for dem, bemerker hun.
- Helhetlig tilnærming
NHOs regiondirektør i Nordland, Hans Christian Hansson, understreker at bedriftene må oppleve at de har forutsigbarhet for flyreisene sine.
- Våre medlemmer har også opplevd utfordringer med ruteendringer og liten kapasitet. Vi trenger en helhetlig tilnærming for neste anbudsrunde som kan utvikle hele vår region, sier Hansson.
Det er nå gått omtrent ett år siden nytt anbud ble innført og de nye rutene trådte i kraft. Ifølge NHO-lederne i nord har det gitt erfaringer som det er viktig å lære av.
– Vi vet mer nå enn vi gjorde for ett år siden. Det er behov for å justere modellen, og sørge for at hele regionen henger bedre sammen – både internt og med resten av landet. Det handler både om tilgang og pris, men også om regularitet og kapasitet, særlig i møte med næringslivets behov, sier Hansson.
- Næringslivet kan ikke tape fart
Han viser til at flytilbudet i mange tilfeller utgjør forskjellen på vekst og stagnasjon:
– Når det blir for vanskelig eller for dyrt å komme seg til kundemøter, leverandører eller samarbeidspartnere, taper næringslivet fart. Og når unge ikke kommer seg hjem til helgebesøk eller konfirmasjoner, så svekkes også tilknytningen til landsdelen. Det er summen av alt dette som må med i vurderingen fremover, sier Hansson.
NHO Arktis og NHO har bedt Samferdselsdepartementet om et møte om saken.