Et godt videregående utdanningstilbud er en hjørnestein for samfunnet. I likhet med andre steder endrer også vår region seg. Vi blir flere eldre og færre unge. Stadig flere bor i byene, og gjennomsnittsalderen øker mer i distriktene.
En av de virkelig krevende oppgavene vi står overfor er hvordan vi skal sikre tilgjengelig utdannelse for våre unge og kompetanse som samfunn og næringsliv trenger. 28. oktober forteller Høyre, Ap, Venstre, KrF og MDG om deres plan for de videregående skolene i Troms - og det er lovende. De tilpasser opplæringen etter synkende elevtall og mangel på fagfolk. Alle skoler skal bestå, men utdanningslinjene omorganiseres for å møte samfunnets behov. Samarbeid med næringsliv og offentlig sektor, samt bruk av fleksible modeller og digitale hjelpemidler, skal sikre et relevant og bærekraftig utdanningstilbud.
NHOs kompetansebarometer viser fortsatt at 3 av 4 bedrifter i nord har et udekket behov for kompetanse. Dette får store konsekvenser for den enkelte bedrift og lokalsamfunnet bedriften befinner seg i. Vi er helt avhengige av at arbeidsmarkedets behov er utgangspunkt for det kompetansepolitiske arbeidet fylkeskommunen gjør. Noe annet er å svekke de samme lokalsamfunnenes mulighet til å skape arbeiderplasser og verdier. Et godt lederskap fra fylkeskommunen styrker brua i utdanningsforløpet mellom skole og høyere utdanning.
Vi mener at det trengs flere fleksible og desentraliserte opplæringstilbud tilpasset arbeidsgivere og arbeidstakere, også på tvers av kommune- og fylkesgrenser. I vårt kompetansebarometer svarer arbeidsgivere at kompetanseheving av egne ansatte er en viktig del av løsningen. Med andre ord vil også arbeidsgivere tilrettelegge for læring som tar utgangspunkt i de ansattes arbeidshverdag, og der jobben blir en del av utdanningsløpet. NHO heier på et tett samarbeid mellom det offentlige og næringslivet for å løse fremtidens kompetansebehov.
Vi vet at det venter spennende jobber i nord for unge som vil. Bedriftene trenger folk til å jobbe med sjømat, reiseliv, handel, bygg og anlegg, romfart, industri, energi, og mye mye mer. I tillegg kommer store arbeidskraftbehov i det offentlige.
Et godt utdanningstilbud som gjør at flere kan og vil ta en utdannelse er avgjørende for samfunnets bærekraft og våre unge sine muligheter for gode liv og en fremtid i nord.