NHOs Kommune-NM måler lokal økonomisk bærekraft i Norges 356 kommuner, basert på næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.
Kommune-NM 2023 viser ulike trender i nord. Troms er stabilt med noen klatrende kommuner, mens Finnmark sliter med økonomiske utfordringer. Likevel finnes lyspunkter i begge fylker, med Tromsø og Alta som fortsatt lokomotiver.
Stabilt for Troms(ø)
Troms er på 13. plass av 15 fylker, samme rangering som de to siste årene. Fylket scorer lavt på næringsliv, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi, men middels på arbeidsmarked.
Troms har to kommuner blant de 100 beste: Tromsø på 17. plass og Bardu på 81. plass.
- Tromsø gjør det bra på demografi (12. plass), kompetanse (25. plass) og arbeidsmarked (40. plass). Kommunen er 3. nasjonalt for unge i arbeidsstyrken og 5. for sysselsatte med minst fire års høyere utdanning, sier regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis.
Bardu skyter fart
Nestbest kommune i Troms er Bardu, men det som er imponerende er bykset kommunen har gjort på lista – fra 152 i 2021 til 129 året etter og 81 i 2023.
- Bedringen skyldes flere med høyere utdanning, fagbrev og teknisk/naturvitenskapelig utdanning. Vi antar at Forsvarsbygg og etterretningsregimentet er en sentral drivkraft her. Kommuneøkonomien er også bedret. Bardu er 4. nasjonalt på arbeidsmarkedet grunnet lavt sykefravær, få uføre og høy sysselsetting. Kommunen har mange unge, men lav befolkningsvekst, sier Simonsen.
Stabilt i Harstad
Harstad er på 3. plass i Troms og 115. plass nasjonalt, med stabile resultater. Kommunen er i øvre halvdel på næringsliv og midt på treet på arbeidsmarked og kommuneøkonomi.
- Kommunen er på 33. plass nasjonalt for andel sysselsatte med minst fire års høyere utdanning, påpeker Simonsen og legger til at Harstad har utpekt seg som stabil over flere år i NHOs kommunemålinger.
Troms-kommuner dominerer i bunn
De laveste plassene nasjonalt domineres av kommuner i Troms.
Lavangen er nederst (986 innbyggere), med svak utvikling på de fleste områder, men har kuttet kommuneskatten på næringseiendom. Dyrøy er tredje nederst (354. plass) med bedring på demografi. Kvæfjord er på 353. plass, med svak utvikling på mange områder, men bedre kommuneøkonomi.
Kvænangen og Ibestad er på henholdsvis 338. og 337. plass, men til gjengjeld på 2. og 3. plass nasjonalt på netto innflytting.
- Alle disse kommunene gjør det litt bedre på hvert sitt felt i årets undersøkelse, men utfordringene er fortsatt der. Vi håper at kommunene lykkes i å snu utviklingen over tid, og kommunebarometeret peker på neon områder som vil være viktig for å skape en attraktiv næringskommune, sier Simonsen.
Finnmark nederst, men med lyspunkter
De sju siste åra har Finnmark ligget på sisteplass i rangeringen. Fylket er sist eller nest sist på alle områder unntatt arbeidsmarked (10. plass). Det gjør det bedre på sysselsettingsandel (7. plass) og andel unge i forhold til eldre (6. plass).
- Samlet har fylket hatt tilbakegang de siste syv årene, særlig på kommuneøkonomi, men bedring på næringsliv og kompetanse, forteller Simonsen.
Alta ligger på 33. plass nasjonalt og klatrer 9 plasser opp fra fjoråret.
Alta gjør det bra på demografi (14. plass nasjonalt) på grunn av mange unge i arbeidsstyrken og befolkningsvekst. Alta er også god på kompetanse (63. plass) og næringsliv (59. plass). Hammerfest er på andreplass i Finnmark med 141. plass nasjonalt, og har klatret litt fra fjoråret.
- Hammerfest gjør det best på demografi og kompetanse. Kommunen har høy næringsvariasjon (20. plass nasjonalt) og mange unge i forhold til eldre, med gode resultater på aldring-indikatoren.
Vadsø skarp på kompetanse
Fylkeshovedstaden Vadsø er på tredjeplass i Finnmark og 173. plass nasjonalt, med en liten forbedring fra fjoråret.
- Kommunen gjør det best på kompetanse (50. plass), med mange sysselsatte med høyere utdanning (17. plass) og teknisk/naturvitenskapelig utdanning (54. plass). Vadsø gjør det svakest på næringsliv på grunn av lav andel privat sysselsatte, men har klatret på demografi, sier Simonsen.
Måsøy er tredje nederst av finnmarkskommunene på 324. plass nasjonalt, men har klatret 15 plasser fra fjoråret. Kommunen gjør det bra på arbeidsmarkedet (91. plass) på grunn av redusert sykefravær, uføreandel og arbeidsledighet.
Hasvik er nest nederst på 336. plass nasjonalt, men har klatret sju plasser fra fjoråret. Kommunen har forbedret seg på flere områder, unntatt kommuneøkonomi, som har gått tilbake.
Nesseby kommune, som ligger på 348. plass nasjonalt, gjør det nokså greit på kompetanseområdet.
Av andre kommuner å merke seg er Vardø som rangerer på 9. plass nasjonalt på netto innflytting.
- NHO har utarbeidet Kommune-NM hvert år siden 2011 og måler ikke bokvalitet eller kommunale tjenester. Med en aldrende befolkning og økende budsjettbehov er økonomisk bærekraft i kommunene viktig. Kommune-NM hjelper med å identifisere sammenhenger mellom indikatorer, uten å analysere årsakssammenhenger, sier Simonsen.
Sola vinner årets Kommune-NM, med Oslo på annenplass og Bærum på tredjeplassen. Nederst kommer Dyrøy, Røst og Lavangen.
Sjekk din kommune