Svalbard trenger løsninger for infrastruktur og reiseliv

Publisert

Sigrid Ina Simonsen

Sigrid Ina Simonsen. Foto: Moment Studio

NHO Arktis mener Svalbardmeldingen har mye bra, men at den også har forslag som vil gi utfordringer.

Regjeringen la frem Svalbardmeldingen 31. mai 2024.

NHO Arktis har sett frem til at Svalbardmeldingen legges frem og er tilfredse med at regjeringen er opptatt av å legge til rette for at privat næringsliv og reiselivet skal være et viktig grunnlag for samfunnet i Longyearbyen også i fremtida.

- Det er avgjørende næringslivet gis forutsigbare rammevilkår for næringslivet hvis det skal være mulig å drive lønnsom virksomhet. Vi er bekymret for de økonomiske konsekvensene som forslaget om begrensninger på cruisetrafikken, og vi ser behovet for avbøtende tiltak, sier regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis.

- Regjeringens signaler om økt statlig ansvar for kritisk infrastruktur er positivt. Det er stort behov for investeringer i infrastruktur i Longyearbyen, og bedriftene og befolkningen i Longyearbyen kan ikke forventes å ta hele regningen alene. Vi er bekymret for usikkerheten knyttet både til bolig- og energisituasjonen, og konsekvensene det har for både næringslivet og samfunnet i sin helhet. Her er det viktig at regjeringen sikrer fremdrift i omstillingsplanene, sier Simonsen.

NHO Arktis framhever at Svalbard er strategisk viktig for Norge og har forventninger til en bred og helhetlig behandling i Stortinget.

- Vi vil følge den videre politiske prosessen tett, understreker Simonsen.