April ble nok en rekordmåned for overnattingsbedriftene i nord - høye forventninger til sommeren

Publisert

Fjellkysten, Lavangen Foto: Rune Dahl.

Overnattingsbedriftene i Nord-Norge hadde en økning i totaltrafikken på 14 prosent i april 2024 sammenlignet med april 2023.

Finnmark hadde en økning i antall overnattinger på 22 prosent, mens Nordland og Troms hadde en økning på 13 prosent.  Svalbard hadde en økning i totaltrafikken på 4 prosent. I april var det en økning i både norske og utenlandske overnattinger.

NHOs regiondirektør i Nordland, Hans Christian Kaurin Hansson, er godt fornøyd med at også april ble en god måned for overnattingsbedriftene i nord. Utover fortsatt god trafikk fra utlandet har det i april vært en fin økning i den innenlandske forretningstrafikken. Flere arbeidsdager i april i år enn i fjor, på grunn av påsken, er en viktig årsak til dette. Mens mai har vært en roligere måned for overnattingsbedriftene i nord peker alle piler i retning av en god sommer med stort innslag av både norske og utenlandske ferieturister. Dette til glede både for reiselivsnæringen og andre deler av næringslivet i landsdelen. – Reislivsaktører i hele landsdelen gjør en svært god jobb med å skape gode, minneverdige opplevelser. Statistikken viser med all tydelighet at det betaler seg. Selv om vi er omgitt av et postkort-landskap, er det ikke nok. Det må være kvalitet i alle ledd – og det leverer de næringsdrivende på. Vi er imponert over innovasjonskraften og pågangsmotet i næringen og gleder oss til å følge utviklingen gjennom sommeren, sier Hansson.

 

Totaltrafikken

262 139 overnattinger på de nordnorske overnattingsbedriftene i april 2024, er en økning på 32 723 overnattinger fra april 2023.  Dette innebærer en økning på 13 prosent, mens Norge totalt hadde en nedgang på 4 prosent.

Utenlandstrafikken til Nord-Norge har gått opp med 22 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har hatt økning i utenlandstrafikken på 7 prosent.

Antall norske overnattinger på overnattingsbedriftene i Nord-Norge økt med 12 prosent i april sammenlignet med april 2023, mens Norge totalt hadde en nedgang i innenlandstrafikken på 7 prosent.

 

Hotell

Hotellene i Nord-Norge har hatt en økning i totaltrafikken på 20 prosent sammenlignet med april 2023, mens Norge som helhet har en økning på 2 prosent.

Utenlandske hotellovernattinger i Nord-Norge økt med 24 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 9 prosent.

Antall norske overnattinger på hotellene i Nord-Norge økt med 19 prosent sammenlignet med april 2023, mens Norge totalt har en økning på 1 prosent.

Hotellene i Nord-Norge har en økning i losjiomsetningen på 35 prosent i april, mens Norge som helhet har en økning på 19 prosent.

 

Campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem

Campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene i Nord-Norge har en økning på 2 prosent sammenlignet med april 2023, mens Norge som helhet har en nedgang på 24 prosent.

Utenlandstrafikken på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge har økt med 19 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 2 prosent.

Den norske trafikken til campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge gått ned med 10 prosent fra 2023 til 2024, mens Norge som helhet har en nedgang på 31 prosent.

 

Oppsummering årets første 4 måneder

Det har i årets første 4 måneder vært 1 231 981 overnattinger i landsdelen, hvilket er 155 161 flere enn fjorårets antall. Dette er en økning på 14 prosent, mens Norge som helhet har en økning på 3 prosent.

 

Svalbard

Overnattingsbedriftene på Svalbard har en økning på 4 prosent sammenlignet med april 2023. Utenlandske gjestedøgn har økt med 55 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens norske gjestedøgn er gått ned med 21 prosent.

 

Om statistikken

April-statistikken ble publisert fra SSB tidligere i dag og er bearbeidet av Nordnorsk Reiselivsstatistikk – et prosjekt i regi av NHO Reiseliv Regionforening Nord-Norge. Se for øvrig www.ssb.no/statbank/list/overnatting for mer informasjon om utviklingen av samlet overnatting for regioner, kommuner og kommunegrupperinger.

 

Hovedpunkter i månedsstatistikken

Nord-Norge har en økning i antall totale overnattinger på 14 prosent i april 2024 vs april 2023, derav:

Nordland + 13 prosent

Troms + 13 prosent

Finnmark + 22 prosent

 

Svalbard + 4 prosent

 

 

Nord-Norge har en økning i antall totale utenlandske overnattinger på 22 prosent i april 2024 vs april 2023, derav:

Nordland + 26 prosent

Troms  + 17 prosent

Finnmark + 26 prosent

 

Svalbard + 55 prosent

 

 

Nord-Norge har en økning i antall totale norske overnattinger på 12 prosent i april 2024 vs april 2023, derav:

Nordland + 9 prosent

Troms  + 10 prosent

Finnmark  + 21 prosent

 

Svalbard - 21 prosent

 

 

Nord-Norge har en økning i hotellenes losjiomsetning på 35 prosent i april 2024 vs april 2023

Derav:

Nordland + 50 prosent

Troms + 21 prosent

Finnmark + 32 prosent

 

Svalbard + 2 prosent

 

“Nord-Norge har en økning på 14 prosent på hotell, camping, hyttegrender og vandrerhjem per august sammenlignet med fjoråret, mens Norge totalt har en økning på 3 prosent”.

 

Hotell, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem per april 2024

Hotell per april 2024

Regionstatistikk per april 2024

 

Totalt antall overnattinger_april 2020-2024.jpg

imagewdszk.png