Kommunene har en nøkkelrolle for mer boligbygging i nord

Publisert

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) bekymret for manglende boligbygging.

- Vi ser nå at boligbyggingen i hele landet er nede på omtrent halvparten av det normale nivået, og det gjelder også i nord, sier Stein Windfeldt, direktør for Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) Nord-Norge.

Han representerer 56 av de største entreprenørene i Troms og Finnmark med totalt 1470 årsverk

- I Finnmark ligger boligbyggingen noenlunde på nivå med den demografiske utviklingen, mens i Troms bygges det langt færre boliger enn det som er nødvendig for å dekke befolkningsveksten og behovet i markedet.

NRK Troms har tidligere omtalt saken.

To hovedårsaker til boligstansen

Windfeldt peker på to hovedårsaker til at boligbyggingen har stoppet opp, både nasjonalt og i nord: høye renter og økte byggekostnader.

- Renteøkninger og usikkerhet rundt fremtidig renteutvikling gjør at mange kvier seg for å ta beslutninger om å bygge eller kjøpe bolig. I tillegg har byggekostnadene økt betraktelig. Prisene på byggematerialer har steget med hele 30 prosent de siste årene, og strengere krav til teknisk kvalitet og klimahensyn driver kostnadene ytterligere opp.

Han legger til at denne kostnadsøkningen ikke skyldes entreprenørene, men er en konsekvens av en lang rekke eksterne faktorer som påvirker hele bransjen.

- Kommunene er viktige

Windfeldt mener kommunene har en nøkkelrolle i å sikre fremdrift i boligbyggingen og oppfordrer til økt samarbeid.

- Som plan- og reguleringsmyndighet har kommunene ansvar for å sørge for nok attraktive, byggeklare tomter, samt å redusere tiden det tar å få godkjent byggeprosjekter. Effektivisering av disse prosessene vil kunne senke kostnadene for sluttbrukeren, sier han.

Videre peker han på at kommunene også kan ta en aktiv rolle i å dekke boligbehovet gjennom utleieboliger og støtte større utbyggingsprosjekter ved å delta i forhåndssalg.

Positiv utvikling i distriktene
Windfeldt trekker frem Senja som et positivt eksempel på hvordan kommunene kan legge til rette for boligbygging i distriktene.

- Senja kommune har igangsatt et spennende pilotprosjekt for å stimulere boligbyggingen. Dette er noe flere kommuner bør se til, påpeker Windfeldt.

Han avslutter med å uttrykke håp om at boligbyggingen vil ta seg opp igjen i løpet av 2025, men understreker at det fortsatt vil være dyrere å bygge enn tidligere.

- Derfor er det viktig at kommunene nå tar alle grep som de kan for å tilrettelegge for nødvendig boligbygging i både byer og distrikter.

For intervju:

Stein Windfeldt  
Direktør, EBA Nord-Norge  
Tlf. 913 05 570