Norge vil få høyere utgifter og lavere inntekter. Økt verdiskaping og eksport er nødvendig for å beholde vår velferd. Hvordan kan vi i nord bidra?
Norges økonomi er formet av et lite hjemmemarked og store naturressurser som verden etterspør. Eksport har tjent landet vårt godt, og Nord-Norge er ikke noe unntak. Faktisk har det aldri tjent oss bedre enn nå.
Troms og Finnmark er blant de minste fylkene på eksport, men har landets høyeste eksportvekst. I 2023 eksporterte Troms varer og tjenester for rundt 30 milliarder kroner, en økning på 11 prosent fra året før. Halvparten av inntektene kommer fra sjømat, mens reiselivet vokser. På ti år har eksporten økt med 180 prosent, hvilket er høyest i landet. Finnmark eksporterte for 17 milliarder kroner, opp 10 prosent fra 2022, med sjømat som to tredjedeler av inntektene. Eksporten i Finnmark har økt med 163 prosent de siste ti årene, nest mest etter Troms.
Verden etterspør mer proteiner og nordlyset troner stadig på reisendes "bucket-list". Begge næringene nyter for tiden godt av den svake norske kronen, ikke minst fordi flere besøkende ønsker å ta turen hit. Dette gir oss en unik mulighet til å vise frem det beste vi har, og sikre fortsatt etterspørsel etter sjømat og stabil turisme. Utsiktene er lyse, men ikke uten utfordringer.
Behov for mer kraft, kapital og utenlandeksport-satsning
Til tross for positiv utvikling, står vi overfor store utfordringer i nord. Økt tilgang til ren energi er avgjørende for å skape flere eksportjobber og løse hindringer for industri og investeringer, både på kort og lang sikt. Eksportsatsning krever tid og kapital, som er spesielt knapp i vår region. Selv om Folketrygdfondet og Sparebank1 Nord-Norge styrker investormiljøet, må vi utforske flere måter å tilføre kapital på. For NHO Arktis er det viktig at virkemiddelapparatet tilpasses alle næringer med utviklingspotensial.
Vi trenger også flere bedrifter som tør å satse stort og gripe mulighetene i det internasjonale markedet. Norske løsninger har høy respekt globalt, men vi må bli langt bedre til å markedsføre dem for nye kunder. Nylig var lysarmaturprodusenten Barel fra Kirkenes den eneste bedriften fra Nord-Norge som nådde opp i kåringen av landets fremste eksportbedrifter. Vi har andre eksportaktører som leverer i verdensklasse - og vi trenger flere.
For å oppmuntre flere bedrifter fra regionen til å delta i eksport, må vi handle på minst tre fronter:
Solid på hjemmebane: Det er essensielt å bygge et sterkt fundament hjemme, både kulturelt og kompetansemessig, for eksport. Bedrifter bør samarbeide om internasjonale initiativer, og vi må sikre gode rammevilkår som fremmer både oppstart og vekst.
Kompetanseoverføring fra eksport-miljøer: Det er avgjørende å etablere tidlig kontakt med de som kan bistå med hjelp og innsikt i eksportmarkedene. Innovasjon Norge, Sjømatrådet, Norwep og Eksfin er alle viktige støttespillere som kan åpne dører og skape muligheter i utlandet.
Attraktiv også overfor utlandet: Vi har sett at mange av de største eksportarbeidsplassene i Norge skapes av utenlandske bedrifter som etablerer seg her. Det er bra, men små og mellomstore bedrifter utgjør ryggraden i våre samfunn. Lokalt eierskap er viktig.
Konkurranse i internasjonale markeder gjør norske bedrifter mer effektive og reduserer produksjonskostnader, noe som øker verdiskapingen. Gjennom å jobbe sammen kan vi sikre en fortsatt positiv fremtid for eksportøkonomien i Troms og Finnmark.
Vi har mange suksesshistorier til inspirasjon. De forteller alle at ingenting kommer av seg selv og krever hardt arbeid over tid. Innovasjon Norge Arktis og NHO Arktis ønsker å være en medspiller for å fremme bærekraftig vekst og eksport.