Yrkesfagtilbudet styrkes i hele Agder

Publisert

Ungdom er fremtidens fagarbeidere! BRG Entreprenør har satset målbevisst på rekruttering av læringer. I 2020 hadde de 19 lærlinger i virksomheten, noe som utgjør over 15 prosent av fagarbeiderstaben.

Fylkespolitikerne vedtok tirsdag 24. november den viktige tilbudsstrukturen for de offentlige videregående skolene i Agder. Studietilbud innen frisør og restaurant og matfag reddes og fagområdet bygg- og anleggsteknikk styrkes med et bredere Vg2-tilbud.

Tilbudsstrukturen handler om hvilke fag som skal tilbys ved den enkelte videregående skole i Agder.  NHO har vært involvert både i forkant av saksfremleggelsen fra fylkesadministrasjonen og gjennom ledervervet i Yrkesopplæringsnemnda. 

NHO er opptatt av å desentralisere Vg1 tilbudet og opprettholde strukturen som finnes i Agder i dag. Ungdommene velger heller andre studieretninger på hjemstedet enn å reise/flytte for å gå første året på videregående skole. Når de går andre året på videregående skole kan ungdommen enklere reise fra hjemstedet.

I yrkesopplæringsnemnda tirsdag 17.november oppnådde NHO enstemmige vedtak som styrker studietilbud innenfor bygg- og anleggsteknikk, bilfag og restaurant og matfag i Agder. Det var også flertall i nemnda for å videreføre krav om 60 prosent oppfyllingsgrad for igangsetting av en yrkesfagsklasse. 

- Kvalitet i fagopplæringen er viktig og derfor ønsker NHO å samle fagmiljøer med spesialisert Vg2-tilbud på utvalgte skoler. Dette gir et bredere studietilbud for elevene på Vg2 og Vg3, sikrer arbeidslivet den kompetansen som etterspørres og gir skolene mulighet til å bygge opp fagmiljø blant sine ansatte, understreker Anne Klepsland Simonsen, rådgiver i NHO Agder og leder av Yrkesopplæringsnemnda. 

Den endelige tilbudsstrukturen som ble vedtatt av fylkespolitikerne tirsdag bestemmer hvilke tilbud som skal være søkbare for skoleungdom som skal ta videregående opplæring fra høsten 2021. Tilbudsstrukturen skal til ny behandling i april neste år. Da avgjøres hvilke tilbud som skal igangsettes. 

- Både vi som representerer bedriftene, bransjene, opplæringskontor, skolene og fylkeskommunen må jobbe med rekruttering og  gi undommen informasjon om hvilken kompetanse arbeidslivet i regionen etterspør fremover. Det er ungdommens valg av studietilbud med søknadsfrist 1. mars som vil avgjøre hva som blir endelig tilbudsstruktur fra høsten 2021, avslutter Simonsen.

Dette vedtok hovedutvalget*:

1. Hovedutvalg for utdanning og kompetanse vedtar forslag til tilbudsstruktur for de offentlige videregående skolene i Agder, slik det foreligger i vedlagt tabell med følgende endringer:

Risør videregående skole:

  • Skolen skal tilby VG2 og VG3 studiespesialiserende i kommende økonomiplanperiode.
  • VG1 Medier og kommunikasjon gjøres søkbart med 1 klasseressurs.
  • VG1 Helse og oppvekstfag gjøres ikke søkbart ved Risør.

Tvedestrand videregående skole:

  • VG2 Heste- og hovslagerfag gjøres søkbart med ½ klasseressurs.
  • VG3 Landbruk gjørs søkbart med ½ klasseressurs.
  • VG1 Helse og oppvekstfag tilføres 1 klasseressurs.

Sam Eyde videregående skole:

  • Det opprettes VG2 rør som søkbart tilbud på Sam Eyde vgs. Klassen skal ses i sammenheng med VG2 Ventilasjon, membran og taktekking og foreslås som en kombinasjonsklasse ved Sam Eyde vgs.

Lillesand videregående skole:

  • VG1 Restaurant- og matfag gjøres søkbart med 1 klasseressurs.

Kristiansand Katedralskole Gimle:

  • VG1 Studiespesialiserende toppidrett gjøres søkbart med 1 klasseressurs.

Tangen videregående skole:

  • Det opprettes kombinasjonsklasse VG2 kjøttfag og næringsmiddelindustri og VG2 baker og konditor ved Tangen vgs.

Mandal videregående skole:

  • VG1 Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign gjøres søkbart med 1 klasseressurs.

Byremo videregående skole:

  • VG2 Tømrer gjøres søkbart med ½ klasseressurs.

Eilert Sundt videregående skole:

  • VG2 mur/betong gjøres søkbart med 1 klasseressurs ved avdeling Lyngdal.

Flekkefjord videregående skole:

Studiested Flekkefjord:

  • VG1 Medier og kommunikasjon gjøres søkbart 1 klasseressurs.

Studiested Kvinesdal:

  • VG1 Restaurant- og matfag gjøres søkbart med 1 klasseressurs.
  • VG2 Helseservicefag gjøres søkbart med 1 klasseressurs.

2. Krav om 60% oppfylling i klassene for igangsetting av en klasse videreføres som hovedprinsipp. 

3. Elever som mottar tilrettelagte tilbud som Hverdagslivtrening og Arbeidslivtrening må fremkomme tydeligere i Tilbudsstrukturen.

4. Det bes om en egen sak om programbredden ved skolene som har Studieforberedende linjer.

5. Kostnaden med økning i antall klasser innarbeides i kommende budsjett og økonomiplan.

*Kilde: Agder fylkeskommune