MÅNEDENS BEDRIFT SEPTEMBER: Daglig leder May Britt Hansen foran en av båtene som er under produksjon hos Nor-Dan Gruppen på Evje nå. Hun tror mulighetene for bedriften er gode i fremtiden, også innenfor andre nisjer enn fiskebåtproduksjon. MÅNEDENS BEDRIFT SEPTEMBER: Daglig leder May Britt Hansen foran en av båtene som er under produksjon hos Nor-Dan Gruppen på Evje nå. Hun tror mulighetene for bedriften er gode i fremtiden, også innenfor andre nisjer enn fiskebåtproduksjon. Foto: NHO Agder

Tror på vind i seilene i nye markeder

Publisert

MÅNEDENS BEDRIFT SEPTEMBER: Daglig leder May Britt Hansen foran en av båtene som er under produksjon hos Nor-Dan Gruppen på Evje nå. Hun tror mulighetene for bedriften er gode i fremtiden, også innenfor andre nisjer enn fiskebåtproduksjon.

MÅNEDENS BEDRIFT SEPTEMBER: Daglig leder May Britt Hansen foran en av båtene som er under produksjon hos Nor-Dan Gruppen på Evje nå. Hun tror mulighetene for bedriften er gode i fremtiden, også innenfor andre nisjer enn fiskebåtproduksjon. Foto: NHO Agder

Mens de fleste plastbåtprodusentene på Sørlandet har lagt ned eller flagget produksjonen ut av landet, har Nor-Dan Gruppen på Evje funnet sin nisje og satser friskt mot fremtiden.

Det er et lite paradoks at ett av de få produksjonsmiljøene for plastbåter som fortsatt finnes i Agder, er lokalisert på Evje. Her produseres det fortsatt båter som er skreddersydd for den enkelte kunden. Riktignok er det ikke fritidsbåter som støpes her, men fiskebåter som etterspørres av kystfiskeflåten fra Nordvestlandet og nordover langs norskekysten.

Norsk-danske røtter

Nor-Dan Marine, sammen med søsterselskapet Nor-Dan Composites, er en livskraftig familiebedrift som kan føre sine røtter tilbake til Skibsplast på 1960-tallet.

- Min danske bestefar fikk jobb på Skibsplast etter at han flyttet til Evje på 1950-tallet, forteller May Britt Hansen som nå er daglig leder for selskapene i Nor-Dan Gruppen.

Og dermed har hun også langt på vei forklart navnet "Nor-Dan". Merkenavnet avspeiler hennes norsk-danske familiehistorie som hun nå viderefører, selv om det egentlig ikke var planen.

- Min plan var å bli advokat, men så begynte jeg litt tilfeldig å jobbe her i 2003. Og etter hvert som jeg fikk stadig mer ansvar, ble det stadig mer morsomt og interessant, forteller hun.

Renter påvirker investeringer

Nå leder hun i underkant av 25 medarbeidere i en virksomhet som omsetter for rundt 60 millioner kroner. – Vi merker at rentenivået bidrar til at fiskerne er litt mer forsiktige med investeringene, samtidig som etterspørselen også påvirkes av fiskekvoter som er blitt strammet inn. Men vi merker samtidig økt etterspørsel etter vedlikehold og oppgraderinger, sier May Britt Hansen.

Båtene de produserer er stort sett mellom 10 og 15 meter. De har det nyeste og mest avanserte utstyret – og Nor-Dan legger også stor vekt på at all finish og alle detaljer skal være av ypperste kvalitet.

- Det er noe av det vi forsøker å skille oss ut med, understreker hun og peker på at det er konkurranse også i denne nisjen av båtmarkedet. – Vi har to-tre seriøse og flinke konkurrenter i Norge, i tillegg til at vi også konkurrerer med islandske og danske båtfabrikanter. For vår del har svekket kronekurs vært en utfordring, fordi mye av det vi kjøper inn av materialer må handles i utlandet. Samtidig er det ofte slik at vi signerer avtaler et par år før båten skal leveres. Da kan det være en utfordring om kronekursen har svekket seg betydelig i løpet av denne tiden, noe vi har opplevd de siste årene, opplyser May Britt Hansen.

Nye markeder

Når markedsforhold og rammebetingelser endrer seg, nytter det lite å klage. Derfor jobber også Nor-Dan Gruppens selskaper med å finne nye markeder og nye nisjer. Bedriften satser målrettet på å utvikle andre produkter enn bare fiskebåter. De ser særlig store muligheter innen landbasert oppdrett, men har også etablert et veldig spennende samarbeid med blant andre Kverneland Energi.

- Sammen med dem har vi levert deksler til ladestasjoner for anleggsmaskiner. Det er svært mange bruksområder for kompositt, spesielt for dem som har bruk for lettere materialer som kan erstatte metall som kan være utsatt for korrosjon, sier May Britt Hansen.

Selv om markedsforholdene er i stadig endring, tror hun det er en lovende fremtid for komposittbasert produksjon på Evje.

- Det er en utfordring at det er blitt stadig vanskeligere å eie og drive virksomhet på vår størrelse. Eierbeskatningen er blitt mye høyere, så vi må ta ut utbytte bare for å betale skatt – også i perioder der vi ikke tjener penger. Dessuten øker kravene stadig til dokumentasjon og rapportering. Derfor tror jeg kanskje vi ville vært tjent med å bli en del av et større samarbeid. Det må vi vurdere. Men uansett kommer vi til å fortsette produksjonen på Evje. Her har vi et etablert kompetansemiljø, flinke fagfolk og egnede produksjonslokaler, sier May Britt Hansen.