Byggmester i særklasse

Publisert

#205

MÅNEDENS BEDRIFT: Asle Thorsen og prosjektleder Søren Aanonsen innrømmer at de kanskje ikke hadde gått i gang med prosjektet på Torvet i Arendal om de visste hva som ville møte dem. – Men vi angrer ikke. Dette skal bli veldig bra når vi er ferdige neste sommer, sier de.

I 35 år har Byggmester Asle Thorsen AS bidratt til å sette spor gjennom særpregede bygg og godt håndverk. Men aldri før har bedriften gitt seg i kast med et større mesterstykke enn totalrenoveringen av Torvet 3 i Arendal.

Akkurat nå "svever" bygget etter at hele førsteetasjen ble fjernet. Da de begynte renoveringsarbeidet av den gamle bygården, oppdaget de at nesten alt opprinnelig byggemateriale var fjernet og erstattet med jernkonstruksjoner som holdt bygget oppe. 

- Dette ble gjort på 1970-tallet da det ble moderne med store utstillingsvinduer i butikkene. Men ingenting av det som ble gjort ble dokumentert, så vi ante ikke hvordan dette så ut før vi begynte rivearbeidet, forteller Asle Thorsen.  

Attraksjon 

Gjennom sommeren har byggearbeidene på Torvet vært en turistattraksjon. For forbipasserende er det nesten uvirkelig å se at 2. etasjen står der den alltid har stått – mens førsteetasjen er borte. Alt holdes oppe ved hjelp av tunge jernstolper som er skrudd fast i det resterende byggverket. Hele førsteetasjen er borte, og det har også vært nødvendig å fjerne gammelt mur- og betongarbeid.  

- Det har blitt en mye større jobb enn vi trodde. Og mye dyrere, innrømmer Asle Thorsen. 

Likevel angrer han ikke: - Vi regnet med at dette skulle koste rundt 15 millioner kroner å renovere, men det blir dyrere. Vi vet fortsatt ikke helt hvor dyrt det til slutt blir, men dersom vi klarer å lande dette prosjektet, så vil det være en veldig verdifull referanse for oss. Prosjektet har allerede gitt oss mye oppmerksomhet og det kan også vise seg å være lønnsomt på sikt, håper Asle Thorsen. 

Tilfeldigheter 

Det var tilfeldigheter som fikk ham til å engasjere seg i prosjektet. Han så at den gamle og nedslitte bygården stod til salgs, uten at det kom inn bud. I forbifarten spurte han Ole Magnus Heimvik i Hald & co om ikke advokatfirmaet kunne bli med i prosjektet for å sikre seg nye og skreddersydde kontorlokaler. Det endte med at Hald & co inngikk en langsiktig leiekontrakt for 800 kvadratmeter av bygget. I tillegg skal Byggmester Asle Thorsen selv ha lokaler i bygget og Torvet Herrefrisør skal naturligvis flytte tilbake til lokalene som gjør at de kan kalle seg Norges eldste frisørsalong. – Vi har fortsatt 150 kvadratmeter ledig i bygget, men når alt er utleid, så håper vi at regnestykket skal gå opp, sier Asle Thorsen. 

Han er stolt over alle de flinke fagfolkene som gjør det mulig å gjennomføre det ekstremt kompliserte byggearbeidet. Den som trekker i alle trådene, er prosjektleder Søren Aanonsen. Han har ingen problemer med å innrømme at ombyggingen av Torvet 3 ikke kan sammenlignes med noen andre prosjekter han har vært involvert i. – Vi hadde kanskje ikke satt i gang om vi visste hvor dårlig stand bygget faktisk var i. Underveis måtte vi stoppe arbeidet da vi oppdaget at ingenting av førsteetasjen kunne brukes. Etter hvert kom vi i kontakt med Bjarne Lofthus og han er den eneste i landet som driver med denne teknikken som gjør det mulig å fjerne underetasjen, mens resten av bygget jekkes opp og henges på jernstolper. Det gjorde det mulig å komme videre, men det er klart at byggeprosessen er mye mer komplisert enn noen kunne forutsett, sier Aanonsen. 

Engasjement 

Fortsatt er det ingen som fullt ut vet hvordan det totalrenoverte bygget blir seende ut. Men takket være et helt ekstraordinært engasjement fra blant andre Toralf Taraldsen hos Stærk & co og arkitekt Bjørn Barexstein, så løses problemer på løpende bånd – og både kvelder og helger tas i bruk.  

- Vi har også et veldig godt samarbeid med lokale underentreprenører som Kåre Eriksen, Gauslå & sønner, Flow Bredesen og ABP Elektro. Alle strekker seg ekstra for dette prosjektet, sier Søren Aanonsen. 

Den langsiktige leieavtalen med Hald & co er naturligvis også en avgjørende faktor for at dette prosjektet har vært mulig å gjennomføre.  

Skryter av kommunen 

Men alle andre gode krefter til tross, det er ingen tvil om at det først og fremst er Asle Thorsen selv som har vært drivkraften i dette. For ham handler det om mer enn bare et utfordrende byggeprosjekt. For ham handler det også om lokalpatriotisme og et ønske om å gjøre Arendal sentrum enda mer attraktivt. – Det er klart at vi ikke kunne gjort noe sånt som dette i en annen by. Det er for stor risiko i dette, men jeg vil gjerne at dette skal fremstå like flott som da bygget opprinnelig ble reist som Hotel Britannia. Dette er et bygg som overlevde den siste bybrannen, og derfor har det ekstra stor verdi å bevare det som kan bevares for ettertiden, sier Asle Thorsen som er glad for at offentlige myndigheter har spilt på lag hele tiden. 

- Vi har fått helhjertet støtte fra både bevaringsmyndighetene og Arendal kommune. De har gjort alt de kan for å legge til rette for oss. Og det handler om alle fra saksbehandlere til politikere og til og med parkeringsvakter. De har vært enestående og gjort det de kan for å legge til rette for oss, sier Asle Thorsen.