565 millioner kroner over de fem neste årene. Det er summen Strømmestiftelsen er tildelt fra Norad til sitt arbeid for å bekjempe fattigdom.
- Det er den største støtten vi noensinne har fått. Beløpet er 27 prosent høyere enn det vi fikk i vår forrige rammeavtale med Norad, sier generalsekretær Erik Lunde.
Imponert
Han er imponert over arbeidet som gjøres blant de 34 ansatte på hovedkontoret i Kristiansand, sammen med de nærmere 110 medarbeiderne som jobber på Strømmestiftelsens ni kontorer i utlandet. Og han er både stolt og glad for anerkjennelsen av arbeidet som Norad nå har gitt gjennom den økte rammebevilgningen.
- Samtidig er det viktig for oss å understreke at rammebevilgningen fra Norad ikke utgjør mer enn 40 prosent av våre inntekter. Mesteparten av våre inntekter kommer fortsatt som gaver fra bedrifter, organisasjoner, privatpersoner og andre. Strømmestiftelsen er blant de aller beste bistandsorganisasjonene når det gjelder å samle inn. Det er også en viktig del av vår identitet, fastslår Erik Lunde.
Utdanning og jobb
Strømmestiftelsens viktigste formål er å bekjempe fattigdom. Slik de ser det, handler ikke dette om å dele ut penger, men å gi mennesker muligheter til utdanning og jobb.
- Utdanning og jobb er det mest effektive virkemiddelet for å bekjempe ekstrem fattigdom. Vi bruker å si at veien ut av fattigdom starter første skoledag. Det norske velferdssamfunnet er et godt eksempel på det. Ingenting har vært viktigere for velstandsutviklingen enn at alle har rett og mulighet til å få gratis utdanning, fastslår Erik Lunde.
Samtidig er det også opptatt av at jobbene som skapes må være en del av løsningen knyttet til miljø- og klimautfordringene. - Derfor bør jobbene som skapes, helst være grønne, mener generalsekretæren.
Stiftelsen, som ble etablert i Kristiansand på 1970-tallet, arbeider i dag i 10 forskjellige land i Asia og Afrika. Bangladesh, Burkina Faso, Kenya, Mali, Myanmar, Nepal, Niger, Sør-Sudan, Tanzania og Uganda er landene der Strømmestiftelsen nå driver bistandsarbeid. Ett av særtrekkene ved Strømmestiftelsen, er at de bare har lokalt ansatte på sine utenlandskontorer.
- Det har vært et bevisst strategisk valg. For det første er det mer kostnadseffektivt å drive på denne måten. Men det er også en erkjennelse av at man må forstå lokale forhold og ha kompetanse om lokalmiljøet for å kunne implementere programmene på best mulig vis. Vi jobber også for å styrke demokrati og menneskerettigheter. Da er det spesielt verdifullt at det finnes aktører som står utenfor staten som kan pushe og utfordre lokale myndigheter. Derfor samarbeider vi med lokale organisasjoner som bidrar til utvikling av sivilsamfunnet i bistandslandene, forklarer Erik Lunde.
Styrket næringslivssamarbeid
Strømmestiftelsen, som i likhet med en rekke andre ideelle organisasjoner, er medlem i NHO-foreningen Abelia. De er også spesielt opptatt av å styrke sitt næringslivssamarbeid, fordi de ser at privat sektor er viktig også i bistandssammenheng.
- Vi får gaver gjennom næringslivssamarbeid, men det er ikke bare derfor vi er opptatt av å bygge relasjoner til bedrifter i privat sektor. Vi er minst like opptatt av å utvikle kompetansen vår. For eksempel jobber vi med et avfallsprosjekt i Mali. Der har det vært veldig viktig for oss i utviklingen av programmet å lære av private aktører som kjenner og forstår bransjen, slik at vårt prosjekt kan bli best mulig, forklarer Erik Lunde.
Generalsekretæren i Strømmestiftelsen er overbevist om at private aktører har en viktig rolle å spille i bistandsarbeidet.
- Private, ideelle aktører i bistandssektoren står for en betydelig del av norsk bistand. Det gir legitimitet til sektoren. Samtidig gir det også et større eierskap til bistanden enn om alt gikk gjennom det offentlige, fordi private organisasjoner også baserer seg på innsamlede midler. Dessuten har vi godt faglig belegg for å hevde at bistanden som drives av private organisasjoner gir mer målbare resultater enn annen bistand, konstaterer han, samtidig som han påpeker at private aktører bidrar til innovasjon.
- Vi må innrømme at det også finnes et konkurranseelement mellom ulike bistandsaktører. Vi i Strømmestiftelsen vil gjerne være best, og det driver frem nye ideer og løsninger, mener Lunde.
Ressurs for regionen
Strømmestiftelsen har engasjerte medarbeidere som er rekruttert fra ulike miljøer – og med svært ulik bakgrunn. De mener selv kompetansen de forvalter er en viktig ressurs for hele regionen.
- Vi tror det er bra for Agder at det finnes en større internasjonal organisasjon i regionen. Vi har også et bredt nettverk knyttet til andre organisasjoner, i tillegg til 60 partnere i 10 forskjellige land. Vi vil gjerne være en ressurs for andre kompetansemiljøer på Sørlandet, og det håper vi hele regionen kan bli mer bevisste på. Vi er tross alt en region som alltid har vendt blikket utover. Vi har en rik historie knyttet til misjonsvirksomhet på Sørlandet, men kanskje i enda større grad knyttet til eksport og skipsfart. Det er i denne internasjonale tradisjonen vi har utviklet Strømmestiftelsen fra vår base her i Kristiansand, sier generalsekretær Erik Lunde.