Kan heise flagget til topps!

Publisert

Kan benyttes fritt

MÅNEDENS BEDRIFT FEBRUAR: Tuva Eieland (35) har nylig overtatt som daglig leder for Aanesland Treindustri i Lillesand. Hun mener bedriften aldri har hatt større muligheter enn nå. – Bærekraftige materialer er en viktig del av det grønne skiftet, slår hun fast.

Frigjøringsvåren 1945 skapte et nytt marked for flaggstenger. Det var utgangspunktet for etableringen av det som i dag heter Aanesland Treindustri. Nå har bedriften flyttet til nybygg i Lillesand – med store ambisjoner om å skape vekst gjennom mulighetene det grønne skiftet gir.

Frem til nyttår var det Gunnar Adolf Aanesland som var daglig leder av den tradisjonsrike familiebedriften. Han er fortsatt en svært sentral person i driften, men han har nå overlatt den daglige ledelsen til Tuva Eieland (35). Og hun tror bedriften har veldig spennende år foran seg. Alt ligger til rette for vekst og økt omsetning, både fordi Aanesland Treindustri har et økende produktspekter og fordi forutsetningene for utvikling aldri har vært bedre. Det nye signalbygget de har flyttet inn i på Gaupemyrheia i Lillesand, gir bedriften bedre forutsetninger for økt kapasitet, effektiv produksjon og rekrutteringer av enda flere flinke fagfolk.

Mer effektiv

- Allerede fra dag én i nye lokaler har vi sett at produksjonen blir mer effektiv. Vi har beregnet at så mye som ett årsverk bokstavelig talt gikk bort i gåing i de gamle lokalene på Birkeland, forteller Tuva Eieland.

Nå er produksjonen samlet under ett tak, nye maskiner er kjøpt inn og alt er tilrettelagt for mer effektiv drift.

- Vi har drømt om å komme på plass her i Lillesand lenge. Både  arbeidsmiljø, kvalitet og effektivitet er blitt bedre, konstaterer Tuva Eieland som selv har jobbet i bedriften i 3,5 år.

Og det var nokså tilfeldig at hun havnet akkurat hos Aanesland Treindustri. Hun kommer fra Oslo der hun og mannen bodde frem til han fikk jobb i brannvesenet i Arendal. Siden ektemannen er fra Birkenes, så bestemte de seg raskt for å gripe muligheten til å flytte til Sørlandet. Da måtte også Tuva på jobbjakt. Tilfeldighetene gjorde at hun stakk innom Aanesland Treindustri der hun møtte Gunnar Adolf Aanesland. Han må åpenbart ha sett talentet, for det tok ikke lang tid før hun ble ansatt som kontorleder. Senere ble hun administrasjonssjef – og fra og med nyttår i år har hun altså vært daglig leder.

Spennende bransje

I Oslo jobbet hun som kategorisjef med ansvar for innkjøp hos Oslo Sportslager, så det er på mange måter et stort sprang til treindustrien. Men Tuva Eieland har alltid likt å jobbe med tre. Faktisk vurderte hun selv å bli snekker i sin tid, men så ble utdanningsløpet likevel et annet. Parallelt med jobben i Aanesland Treindustri, fullfører hun også en MBA på UiA som hun blir ferdig med i år.

- Dette er jo en veldig spennende bransje. Vi er også en innovativ bedrift, og jeg oppdaget fort at Aanesland Treindustri driver med mye som er annerledes enn det jeg forventet, forteller hun.

Fortsatt er det nok slik at Aanesland er aller mest kjent for flaggstengene, men nå utgjør ikke dette mer enn 17 prosent av produksjonen.

- Noe av det jeg skal jobbe med er å sørge for at markedet får bedre kjennskap til alt vi driver med. Derfor skal vi blant annet satse mer på digital markedsføring. Det er økt etterspørsel etter produkter i tre fordi folk er mer klima- og miljøbevisste. Vi har kompetanse og utstyr som gjør at vi kan levere skreddersøm til proffmarkedet, så derfor må vi bli flinkere til å få frem alt vi kan levere. Samtidig er Gunnar Adolf veldig kreativ når det gjelder å utvikle nye produkter og finne nye bruksområder for det vi kan levere. Derfor høster vi også en del av det som skjer i søsterbedriftene, sier Tuva Eieland.

Dreiing

Spisskompetansen til Aanesland Treindustri er dreiing av store trekonstruksjoner. I starten var det flaggstenger som var det viktigste produktet, men nå leverer de blant annet søyler, rekkverk, båtmaster og skreddersøm til byggebransjen. En av de største kundene for selskapet er en engelsk fabrikant av lekeapparater. – Om lag 20 prosent av omsetningen vår går til eksport, opplyser Tuva Eieland.

Spisskompetansen Aanesland Treindustrier har er så spesiell at de akkurat i disse dager for eksempel har hatt et oppdrag der en større limtrekonstruksjon er fraktet fra Tyskland til Lillesand. Her blir konstruksjonen dreid, før den skipes tilbake til Tyskland for ferdiggjøring. Det er i norsk sammenheng nokså unikt at en svært arbeidsintensiv del av produksjonen gjøres i Norge, men det sier også noe om spisskompetansen som Aanesland Treindustrier har.

Samtidig er Gunnar Adolf Aanesland alltid på jakt etter nye muligheter. Han har blant annet fått mye oppmerksomhet for ideen om å bygge vindmøller i tre. Det kan bidra til at vesentlig mindre naturinngrep i forbindelse med vindmølleparker, siden konstruksjonene da i stor grad kan settes sammen der den enkelte vindmølle skal reises. – Vi håper å få den første piloten vår i Birkenes. Når vi viser at dette fungerer, tror jeg også de som skal bygge ut havvind vil bli interesserte. Trekonstruksjoner kan både ha lengre levetid og lavere kostnader, også til havs, mener Gunnar Adolf Aanesland.

Tør satse

Fabrikken omsatte for rundt 28 millioner kroner i 2021, og de forventer vekst også dette året. – Vi har godt håp om å nærme oss 30-tallet i år, sier Tuva Eieland og legger til:

- Vi er 15 medarbeidere nå, og vi holder også på med å rekruttere nye. Vi er en liten, men tradisjonsrik bedrift som tør å satse. Det håper vi kan inspirere andre, sier hun og viser blant annet til satsingen på nybygget til 30 millioner kroner.

- Det øker husleiekostnadene, men samtidig kutter vi energikostnader og får en mer effektiv produksjon. Dessuten er nybygget i seg selv et godt bevis på fordelene med å bytte ut stål med tre i konstruksjonen. Sammen med arkitektfirmaet Helen & Hard har vi vist nye byggemetoder i praksis, og det er noe vi har ambisjoner om å synliggjøre i markedet. Å jobbe i lokaler av tre øker trivsel blant ansatte, noe som igjen kan påvirke bunnlinjen. Moderne trebygg med elementvegger i limtre er også noe helt annet enn tradisjonelle trebygg. Det skulle jeg ønske blant annet forsikringsbransjen hadde satt seg bedre inn i. Dette med trebygg og økt brannfare er det lite kunnskap om blant mange, sier Tuva Eieland.