Mykjåland: - Vi har et fortrinn innen havvind

Publisert

#205

Gro Anita Mykjåland (Sp) Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet.

Vi har spurt stortingskandidater fra Agder om viktige næringspolitiske spørsmål for vår region. Her er svarene fra Gro Anita Mykjåland (Sp).

1 Bør utbyggingen av firefelts motorvei gjennom hele Agder fullføres?
Ja.

2 Hva er det viktigste politiske tiltaket for at leverandørindustrien på Sørlandet kan bli en sentral aktør i utviklingen av havvindnæringen?
Å stille klare og konkrete krav om nasjonal verdiskapning og regionale ringvirkninger i tildelingskriteriene for areal og konsesjon er avgjørende for leverandørindustrien på Sørlandet.
Tildelingskriteriene kan påvirkes politisk, og Senterpartiet mener det er store muligheter her. Norges erfaringer innen offshorevirksomhet gir oss et fantastisk fortrinn i utviklingen av havvind. Vi har sterke kompetansemiljøer, vi ligger langt fremme på teknologiutvikling og digitalisering og vi har tradisjon for å stille strenge krav til helse, miljø og sikkerhet.

3 Tilgang til fornybar energi til konkurransedyktige priser er avgjørende for både ny og eksisterende industri i Agder. Hva må gjøres for å øke tilgangen til fornybar energi i vår region?
Senterpartiet mener det er helt avgjørende at utslippsmålet nås på en måte som ikke setter norsk kraftkrevende industri i fare med økte strømpriser eller mangel på kraft. Vannkraftverkene må oppgraderes, havvindsatsingen må forseres og elektrifiseringen av sokkelen må først og fremst komme fra havvind. Det må satses ytterligere på energisparende tiltak og ikke bygges kabler som vil eksportere den norske rene energien. Vi må gjøre solenergi til en del av energimiksen ved å sette et konkret produksjonsmål fram til 2030 og vi må realisere Norges store potensial i fornybar energi innenfor hydrogenproduksjon, både «grønt hydrogen» og «blått hydrogen» til bruk i transport, industri og for eksport.

4 Kriserammede bedrifter i blant annet reiselivet har fått utsettelser på skatter og avgifter, men må betale 8 % rente når dette nå må innbetales. Bør denne rentesatsen reduseres for å hjelpe bedriftene ut av krisen?
Senterpartiet mener det er uholdbart at staten skal sko seg på at næringsdrivende og bedrifter, som har vært i en krevende situasjon på grunn av pandemien, har måttet søke om å utsette betaling av skatter og avgifter. Dagens rente på 8 prosent er uanstendig høy, og Senterpartiet vil jobbe for å få endret denne satsen.

5 Bør reglene for bedrifter som har behov for å leie inn fra bemanningsbyråer eller ansette medarbeidere midlertidig bli strengere?
Senterpartiet mener at bruken av midler¬tidige ansettelser er større enn behovet for å dekke opp arbeid av midlertidig karakter, og vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Vi vil endre Arbeidsmiljøloven slik at dagens bemannings¬foretak igjen blir vikarbyråer, som formidler vikarer for å dekke opp fravær ved sykdom, studiefravær og omsorgspermisjoner for navngitte ansatte, slik de fungerte før den store liberaliseringen av vikarbyråer på slutten av 1990-tallet.

6 Bør EØS avtalen beholdes slik den er i dag, reforhandles eller sies opp?
Senterpartiet vil jobbe for å erstatte EØS-avtalen med noe bedre. Inntil et slikt alternativ er på plass må vi utnytte handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen langt bedre enn vi gjør i dag, og vi må slutte å stadig avgi nasjonal selvråderett mer eller mindre uten diskusjon.