Et forbilde for lærebedrifter

Publisert

#205

MÅNEDENS BEDRIFT AUGUST: Opplæringsansvarlig Deanna Haslerud foran Elkem og REC Solars anlegg i Kristiansand.

- Vi forsøker alltid å finne plass til så mange lærlinger som mulig, sier Deanna Haslerud som er opplæringsansvarlig i Elkem og REC Solar Norway. Bedriftene har alltid vært veldig bevisst sitt samfunnsansvar, også når det gjelder fagopplæring og å gi ungdom muligheter.

Egentlig skulle Deanna Haslerud bli lege. Hun er født og oppvokst i USA, og hun hadde begynt på medisinstudier da hennes norske foreldre bestemte seg for å flytte tilbake til Norge.

- Jeg begynte å studere medisin i USA og fortsatte legestudiene på Blindern i Oslo da vi flyttet til Norge. men all undervisning foregikk på norsk og jeg snakket ikke norsk den gangen. Derfor valgte jeg etter hvert andre studier. Det er likevel mange tilfeldigheter som førte til at jeg endte opp med å jobbe med rekruttering og opplæring i Elkem og REC Solar, forteller hun.

Trer tilbake

Nå har hun jobbet med fagopplæring i 36 år. Til vinteren runder hun 70 – og har bestemt seg for å bli pensjonist. Den siste tiden har hun derfor vært veldig opptatt av å sørge for at hun får en etterfølger i rollen som opplæringsansvarlig og bidra til at han får et best mulig utgangspunkt for å videreføre den stolte arven som Deanna Haslerud etterlater seg.

Akkurat denne dagen som NHO er på besøk ved fabrikkanlegget i Kristiansand, så gleder hun seg over at det kan se ut som de kan klare å finne rom for enda en ekstra lærlingplass ved bedriften. Denne gangen er det en ungdom som har stått uten læreplass etter to års opplæring på skolen, og som derfor har begynt på utdanningsløpet som kalles "VG 3 i skole". Alle er enige om at det er mye bedre å få disse kandidatene ut i bedrifter i praksistiden, også Deanna Haslerud har forsøkt å åpne alle dørene hun kan for å skape nye muligheter for enda en ungdom.

Ekstra tilskudd

- Vi har fått ekstra stimuleringstilskudd fra fylkeskommunen for å gjøre det mer attraktivt for bedriftene å ta inn lærlinger. Selv om det uansett innebærer kostnader og vi må bruke ressurser på lærlinger, så hjelper det selvfølgelig når vi får økt økonomisk støtte for å ta dette samfunnsansvaret, sier Deanna Haslerud.

I vår fryktet man at det ville bli veldig vanskelig å få læreplass i de fleste bransjer, men formidlingstallene i private bedrifter har vist seg å være gode – pandemien tatt i betraktning – denne høsten.

Som opplæringsansvarlig er hun både glad og lettet over at det også denne høsten har vært mulig å ta inn nye lærlinger hos både Elkem og REC Solar. Hun anslår at hun selv har hatt ansvaret for oppfølging av over 250 lærlinger gjennom de årene hun har hatt dette ansvaret i Elkem-konsernet. I praksis betyr det at 250 ungdommer har tatt utdanningsvalg og fått et fagopplæringstilbud som preger deres videre yrkesliv.

Åpner muligheter

- Det er kanskje ikke mer enn 30-40 prosent som blir ansatt hos oss etter endt læretid. Det har også sammenheng med at vi ofte tar inn lærlinger fra andre steder i landet fordi vi har kunnet tilby læreplasser innen kjemiprosess. Dessuten er det stadig flere som velger å utdannes seg videre etter å ha tatt fagbrev. Yrkesfag åpner jo mange flere muligheter for ungdommene enn det studiespesialisering gjør. Vi har for eksempel nylig tatt inn en trainee hos oss som tidligere har gått læretiden her. I ettertid har vedkommende tatt høyere utdanning på NTNU i Trondheim, og kommer altså nå tilbake til oss i en ny rolle, forteller Deanna Haslerud.

Prosessindustrien har hatt utfordringer med å rekruttere nok lærekandidater gjennom årene. Årsaken kan være sammensatte, men lenge var petroleumssektoren mer attraktiv for mange ungdommer på grunn av høyere lønnsnivå og arbeidstidsordninger mange likte.

- Det er blitt mer attraktivt å jobbe i industrien nå. Noe av årsaken tror jeg er at prosessene er renere, og vi legger mye større vekt på HMS. Samtidig blir stadig mer av produksjonen elektronisk og datastyrt. Det er også attraktivt for mange ungdommer. Men vi skulle ønsket oss enda flere jenter som søkere. Produksjonsjobbene kan ofte være fysisk krevende, og skiftarbeid er heller ikke like attraktivt for dem som planlegger familie, erkjenner Deanna Haslerud.

Støtte i ledelsen

Det er derfor fortsatt mange utfordringer hun gjerne skulle jobbet videre med – men hun opplever at det er på tide å trappe litt ned etter fylte 70 år i januar.

- I Elkem og REC Solar har det alltid vært satset mye på lærlinger og fagopplæring er verdsatt, også hos toppledelsen i konsernet. De siste årene har jeg jobbet 50 prosent på konsernnivå og 50 prosent i Kristiansand, og det har vært inspirerende å jobbe bredt med dette feltet. Gjennom årene har samarbeidet mellom skole og bedrift blitt mye bedre, blant annet gjennom MNT-forum der vi har tett dialog med lærere og rådgivere. Jeg mener måten vi har organisert fagopplæring på i Norge har mange kvaliteter som andre kan lære av. Vi gir ungdommene et godt utgangspunkt for arbeidslivet gjennom vår fagopplæringsmodell, sier Deanna Haslerud.