Tratec Norcon ble etablert allerede i 1980 og Vennesla-bedriften har gjennom hele sin historie jobbet med automatisering på ulike måter. Likevel er leveransen til Huntonit et gjennombrudd, både teknologisk og markedsmessig.
- Dette er et direkte resultat av vår nye strategi som ble implementert i fjor. Da besluttet vi oss for å satse på tre hovedmarkeder. Innenfor vann og avløp, samt samferdsel, har vi allerede en sterk markedsposisjon. Men i fjor besluttet vi i tillegg å satse på robotisering, slik at vi kan etablere oss som en totalleverandør av maskinløsninger til industrien, sier adm. direktør Bent Ståle Johansen i Tratec Norcon.
Vellykket løsning
Huntonit ble altså den første kunden som kjøpte en slik løsning. Robotcellen ble satt i produksjon etter sommeren i fjor, og nå kan man altså konstatere at den fungerer helt etter hensikten. Innkjøringsperioden har vært vellykket og løsningen fra Tratec Norcon har allerede effektivisert pakkeprosessen hos Huntonit betydelig.
- Robotcellen løser en oppgave som tidligere sysselsatte to mann på hvert skift. Dette var krevende fysisk arbeid som også medførte slitasjebelastninger for medarbeiderne. De ansatte har fått nye arbeidsoppgaver, samtidig som robotcellen har effektivisert prosessen. Dermed har vår løsning bidratt både til bedre lønnsomhet og en bedre hverdag for de ansatte, konstaterer Bent Ståle Johansen.
Nærhet viktig
Det er regionale industribedrifter som er den viktigste kundegruppen for Tratec Norcons nye satsing. Erfaringen er at nærhet til kunden er svært viktig. – Dersom roboter skal bidra til mer effektiv produksjon, så må man forstå kundens behov og kunne skreddersy løsningen til den etablerte produksjonslinjen i hver enkelt bedrift. Utgangspunktet for leveransen er en standard industrirobot, men vi programmerer og installerer en komplett enhet som kan settes direkte inn i eksisterende produksjonsprosess. Her er det snakk om millimeterpresisjon i det arbeidet maskinen skal utføre. Derfor er det helt essensielt å kunne forstå kundens behov. Det gjør vi, fordi vi kjenner bedriften og forstår hvilke oppgaver som må løses, fremholder Bent Ståle Johansen.
Satsingen på digitalisering og automatisering er en del av den omstillingsprosessen Tratec Norcon har gjennomført de siste årene. Frem til 2014 var oljeservicebedriftene et svært viktig marked for dem. Nå er dette segmentet marginalt. Likevel har Tratec Norcon lykkes med å opprettholde omsetningen, og de har drevet lønnsomt – også gjennom omstillingsperioden.
Ansetter flere
Bedriften omsetter for rundt 80 millioner kroner og har nå 47 årsverk – og de ansetter nye medarbeidere. – Vi er i gang med å rekruttere kandidater som kan forsterke vår innsats innenfor robotteknologi og automatisering. Vi må ha kompetanse og kapasitet til å møte økende etterspørsel, først og fremst fra industribedrifter i regionen, sier Bent Ståle Johansen.
Øystein Netland, som er direktør for forretningsutvikling i Tratec Norcon, har ansvaret for den nye satsingen på robotisering. – Vi er tett på bedriftene i regionen. Nesten alle bedriftene i Eydenettverket er potensielle kunder for oss. Vi ser at bedriftene jobber mye med lean-prosesser, og når de har fått dette på plass så er de på jakt etter ytterligere produktivitetsgevinster gjennom automatisering og digitalisering, sier han.
Lokal verdikjede
Teamet hos Tratec Norcon understreker samtidig at det har vært viktig for dem å være en del av et regionalt eid konsern når de har rullet ut sin nye strategiske satsing. Lokalt eierskap har sikret korte beslutningsveier og kjennskap til markedet. Tratec Norcon har utviklet den komplette løsning til Huntonit. Det har vært mulig for dem å være totalleverandør fordi de har kunnet trekke veksler på søsterbedrifter i Tratec-konsernet. Sett fra kundens side er det selvfølgelig en fordel å kunne forholde seg til én leverandør.
- Som leverandør har vi kunnet involvere andre bedrifter i Tratec-gruppen i forbindelse med leveransen. Tratec Agdermaskin på Nodeland har levert transportbånd-løsninger, Tratec Koab (nå fusjonert med Tratec Agdermaskin) har gjort sveiseoppdragene og Tratec AS Elektriske har levert elektroinstallasjonen i forbindelse med leveransen til Huntonit, opplyser Øystein Netland som mener de har et godt utgangspunkt for å levere flere lignende prosjekter i regionen i 2019.
- Vi vet at det er veldig mange regionale bedrifter som vurderer robotisering, men vi vet også at beslutningsfasen kan ta lang tid hos produksjonsbedrifter som arbeider med å utvikle en digital strategi. Samtidig tror vi flere av bedriftene vil utvide satsingen på dette, bare de kommer i gang. En av de som har kommet aller lengst i regionen er Chassix i Farsund, og det er imponerende å se hva de får til på dette området, sier Øystein Netland.
Inviterer til robot-dag
RobotNorge er en annen viktig strategisk samarbeidspartner for Tratec Norcon, og sammen med dem arrangerer de også en "robot-dag" i slutten av februar for å synliggjøre muligheter knyttet til ny teknologi og mer effektive produksjonsprosesser.
- RobotNorge er landets største robot-leverandør og integratør av slike løsninger. Sammen med dem ser vi frem til å samle kunder, samarbeidspartnere og robotinteresserte til en faglig samling i Vennesla 27. februar, sier Øystein Netland.
- Vi håper mange har lyst til å besøke oss denne dagen og lære mer om hvordan vi sammen kan bidra til å skape økt lønnsomhet og konkurransekraft ved å ha fokus på produksjonsoptimalisering og robotisering, sier han.