Arendalsuka: Grenseløse muligheter for fagarbeidere

Arendal Eurekabygget, Kystveien 2 Gratis Påmeldingsfrist 12. august

Velkommen til møte under Arendalsuka med fokus på utvekslingsmuligheter til Norden og Europa for elever og lærlinger i yrkesfaglige utdanningsprogram.

Møtet starter med et kræsjkurs i muligheter og økonomiske midler for fagarbeidere på tvers av landegrenser ved Eli Skaug-Syvertsen, Eures-rådgiver i NAV Agder.

Morten Meyer, programsjef i NordFokus, vil fortelle om prosjektet som skal forbedre mulighetene for unge med yrkesutdanning til å finne relevante praksisplasser i Danmark, Norge og Sverige og samtidig løse rekrutteringsutfordringer for arbeidsgivere i regionen.

Videre har vi invitert inn Geir Salvesen i Salvesen Blikk & Ventilasjon, Liv Jorun Lindgren fra Agder Lærlingesenter og Gunhild Espeset på Dahlske videregående skole for å gi praktiske eksempler på hvordan lærling- og elevutveksling fungerer i Agder i dag. 

Møtet har en uformell form der vi ønsker dialog. 
Vi byr på kaffe og enkel servering fra klokken 8:15. Faglig program starter klokken 8:30. 

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Møtet gjennomføres i NHO Agders lokaler i Arendal. NB: Begrenset antall plasser - førstemann til mølla-prinsippet gjelder.

Hvordan ser finansieringsmulighetene ut for yrkespraksis i Norden?

For skandinaviske yrkesfagelever finnes det gode muligheter til å finansiere sitt utenlandsopphold, men det finnes også merkbare forskjeller mellom landene. Dette kommer frem i rapporten “Förutsättningar för gränsöverskridande yrkespraktik i Skandinavien” av Oxford Research. Det mest omfattende støtteprogrammet for yrkespraksis er Erasmus+, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, som blant annet hjelper til med kostnader for bolig, reise og andre utgifter i forbindelse med en praksis i utlandet.

I Danmark har elevene, utover Erasmus+, tilgang til støtteprogrammet OPU (Opplæring i utlandet) som dekker kostnader opp til 32 000 DKK i forbindelse med en utenlandspraksis. Som lærling finnes det dessuten krav på lønn ifølge kollektivavtalen i Danmark, avhengig av utdanning og hvor i utdanningen du befinner deg, hvilket også gjelder under en utenlandspraksis.

I Sverige finnes det et program liknende OPU, det heter Atlas+. Programmet gjelder kun praksis utenfor Europa, hvilket innebærer at svenske yrkespraktikanter ikke kan bruke det innen Norden. Utover dette finnes det ingen regler gjeldende krav på lærlingelønn under utdanningen eller utenlandspraksis. Derfor er det primært Erasmus+ som anvendes i Sverige.

I Norge anvendes primært Erasmus+ stipendium. Utover dette finnes det mulighet å få borteboerstipend (bostøtte) for utenlandspraksis. Det finnes ingen tilsvarende støtteprogram liknende OPU som i Danmark, og det finnes heller ingen krav på at eleven må ha lønn under sin utenlandspraksis.

Kort oppsummert finnes det gode muligheter til å få finansiert yrkespraksis i samtlige nordiske land gjennom Erasmus+ programmet. I møtet ønsker vi å diskutere hvordan bedrifter kan benytte seg av utvekslingsmulighetene, og eventuelt sette søkelys på hva som skal til for at flere bedrifter benytter seg av yrkespraksis i Norden og Europa. 

Kilde: Nordfokus

Næringslivets Hus under Arendalsuka 2024
NHO tilbyr et bredt program fra mandag 12. august til fredag 16. august. Dette kan du se både digitalt og ved å besøke oss i Næringslivets Hus i MØR biffhus i Arendal. Programmet finner du på nho.no/arendalsuka