Lønnsoppgjøret: LOs krav i mellomoppgjøret 2025

Publisert

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO. Foto: Moment Studio.

LO har i dag vedtatt sine hovedretningslinjer for mellomoppgjøret 2025. NHO merker seg LOs krav til lønnsoppgjøret.

Lønnsoppgjøret 2025 finner sted i en tid hvor vi opplever global uro, med en mulig handelskrig på trappene. Usikkerheten for utviklingen i internasjonal handel er betydelig. Da er det avgjørende at oppgjøret hensyntar lokale forhold for å sikre bedriftenes konkurranseevne.

NHOs siste månedlige medlemsundersøkelse viser at det er stort strekk i laget før lønnsoppgjøret, og at markedssituasjonen og fremtidsutsiktene fortsatt oppleves som svake for mange bedrifter. Særlig står byggenæringen fortsatt i en krevende situasjon.

Tirsdag 18. februar vedtok LOs representantskap at viktige krav til årets mellomoppgjør blant annet blir å sikre økt kjøpekraft og øke lønnstakernes andel av verdiskapingen. Representantskapet vedtok også at lavlønn og likelønn skal prioriteres.

– Det er viktig at lønnsoppgjøret bidrar til en god og balansert utvikling i norsk økonomi og konkurransekraft over tid. Vi står nå overfor en mulig global handelskrig som vil kunne ramme norsk næringsliv svært ulikt. Da må årets lønnsoppgjør ivareta næringslivets konkurranseevne ved å sikre at den samlede lønnsveksten ikke blir for høy, og at en større andel av lønnstilleggene fastsettes lokalt med utgangspunkt i hver enkelt bedrifts økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO.

Torsdag 6. mars samles NHOs representantskap for å vedta NHOs forhandlingsposisjon for oppgjøret. Den 14. mars starter oppgjøret med kravoverlevering.

Fredag 14. februar kom foreløpige tall fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU), som legger grunnlaget for årets lønnsoppgjør. Les mer her.

I år er lønnsoppgjøret et mellomoppgjør. Les mer om hva det betyr.