NHO var villig til å akseptere Riksmeklers skisse til løsning i lønnsoppgjøret, men søndag ettermiddag ble det klart at LO og YS sa nei. Fra mandag 17. april går over 24.000 arbeidstakere ut i streik. Søndag kveld møtte Almlid pressen.
- Dette er en unødvendig streik. Når LO går ut som de gjør, og uttaler at Norge er i streik fordi NHO har avvist kravene deres om økt kjøpekraft, så er dette en feil vi må korrigere. Vi innvilget LOs hovedkrav om økt kjøpekraft. Likevel sa de nei. Vi strakk oss langt, og det overrasker oss at de sa nei til Riksmeklerens skisse, sier Ole Erik Almlid.
NHO-lederen sier at det er LO som må svare for at Norge er i storstreik for første gang i mellomoppgjør etter andre verdenskrig.
- Siste vi trenger er en ødeleggende konflikt
- Vi har stor forståelse for at det er krevende tider for mange arbeidstakere. Vi sa derfor ja til en skisse som ville gitt LOs medlemmer økt kjøpekraft. Ved at NHO sa ja til skissen fra Riksmekler, har vi vist at vi tar ansvar og gjorde det vi kunne for å hindre streik. Vi frykter at streiken vil gå hardt ut over både bedrifter og arbeidsplasser, fortsetter Almlid.
- Det siste vi trenger nå, er en ødeleggende konflikt i allerede svært krevende tider med store forskjeller i bedriftenes situasjon. NHO er nødt til å opptre ansvarlig i en slik situasjon.
- Alvorlig for bedriftene
Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens landsforening deltok også på pressemøtet.
- Denne streiken er alvorlig for bedriftene som er omfattet, og vil etter hvert berøre forbrukerne. Streiken vil også føre til økt grensehandel, sier Petter Haas Brubakk.
Solli viser til at byggenæringen allerede i en vanskelig markedssituasjon.
- Byggenæringen er allerede i en vanskelig markedssituasjon. En kraftig lønnsøkning på toppen av dette er svært utfordrende for næringen å håndtere. Næringen har siden våren 2022 sett stadig dystrere tall og markedsutsikter. Konkurser, permitteringsvarsler og oppsigelser brer om seg i økende grad. I denne situasjonen kan ikke byggenæringen takle enda en kraftig kostnadsøkning, sier Nina Solli.