Mellomoppgjøret: Målet er konkurransedyktige bedrifter og høy sysselsetting

Publisert

Fredag 10. februar var det møte i regjeringens kontaktutvalg for inntektsoppgjørene.

Utvalget er et organ for uformelle drøftelser i forkant av tariffoppgjørene, der regjeringen fremfører sine synspunkter før partene setter seg ved forhandlingsbordet. Møtet markere dermed avsparket i årets mellomoppgjør. Alle de store hovedorganisasjonene møter i kontaktutvalget.

NHOs forhandlingsposisjon blir vedtatt 9. mars. Da legges grunnlaget for forhandlingene våre.

- Vi har vi god tradisjon for å lande fornuftige oppgjør sammen med LO, også i krevende situasjoner, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Bedriftene har gått gjennom nok et krevende år. Etter pandemi og omfattende koronatiltak kom krig, kraftkrise og kraftig prisøkning på strøm og varer. Samtidig øker renter, skatter og avgifter.

- Situasjonen oppleves krevende for store deler av norsk næringsliv. De samme utgiftsøkningene som rammer folk, rammer bedriftene. Og vi opplever store forskjeller mellom bransjer, sier Almlid.

Den norske lønnsoppgjørsmodellen har i flere tiår sikret oss 1) en god lønnsutvikling for brede grupper, 2) arbeidsplasser og konkurransedyktige bedrifter i Norge og 3) at ansatte får sin del av bedriftenes verdiskaping, samtidig som man sikrer levedyktige bedrifter.

Over tid har lønnsutviklingen i offentlig sektor og privat sektor vært relativt lik

- Den norske modellen for lønnsoppgjøret har vært garantisten for at alle grupper får ta del i verdiskapingen. Bedriftenes lønnsevne har vært førende. Norge trenger private arbeidsplasser og privat næringsliv. Bedriftene som går godt, sikrer lønnsvekst og levestandard til folk, sier Almlid.

Mer om mellomoppgjøret

Årets oppgjøre er et mellomoppgjør. Det handler kun om lønn, med mindre partene skulle bli enige om noe annet. LO/YS og NHO sentralt som har ansvaret for gjennomføringen. Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid er NHOs forhandlingsleder i dette oppgjøret.

De sentrale datoene i oppgjøret er:

  • 10.2.2023: Møte i regjeringens kontaktutvalg
  • 17.2.2023: Foreløpig rapport fra TBU
  • 21.2.2023: LOs Representantskap hvor LO vedtar sine posisjoner for mellomoppgjøret 2023
  • 9.3.2023: NHOs Representantskap hvor NHO vedtar sine posisjoner for mellomoppgjøret 2023
  • 27.3.2023: Oppstart forhandlinger og overlevering av krav (klokken 12)
  • 27.3 – 30.3: Forhandlinger mellom LO/YS og NHO
  • 30.3.2023: Enighet eller brudd i forhandlingene