Barnehagestreik

Publisert

Illustrasjonsbilde. Foto: N/AN/A.

Fagforbundet og Abelia/NHO Geneo/NHO Service og Handel kom ikke til enighet i meklingen om ideelle og private barnehager, og det er streik fra arbeidstidens start torsdag 16. februar. Fagforbundet tar i første omgang ut 42 medlemmer i streik.

Meklingen startet onsdag etter at det ble brudd i forhandlingene i januar. Fristen for å komme til enighet var midnatt. Partene klarte ikke å bli enige innen fristen.

– Det er beklagelig at Fagforbundet velger å ta ut barnehager i streik nå. Dette rammer uskyldige og sårbare grupper, og setter familier i en vanskelig situasjon sier Birgit Abrahamsen, forhandlingsleder i Abelia.

– Barnehagene har strukket seg langt. De berørte barnehagene har tilbudt innskuddspensjon med seks prosent sparesats fra arbeidsgiver som lokale løsninger. Dette vil for de fleste arbeidstakerne være en bedre pensjon enn hva Fagforbundet har krevd. Det er derfor uforståelig for oss at Fagforbundet velger konflikt, sier Abrahamsen.

Hun understreker også at de ansatte i disse barnehagene allerede er omfattet av AFP-ordningen i privat sektor.

42 ansatte ved seks ideelle og private barnehager er tatt ut i streik:

  • Birralee International Kindegarten (Trondheim )
  • Solgry, Frelsesarmeens barnehager (Drøbak)
  • Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehager (Oslo)
  • Trollstua, Frelsesarmeens barnehager (Asker)
  • Ås barnehage (Stord)
  • Auglendsdalen, Frelsesarmeens barnehager (Stavanger)

– Fagforbundet har krevd at barnehagene skal innføre en hybridpensjon. Hybridpensjon er en lite brukt pensjonsordning i privat sektor. Den er lite forutsigbar og ikke økonomisk bærekraftig for barnehagene. Hybridpensjon medfører høye administrasjonskostnader. Arbeidsgiverne ønsker heller at pengene skal komme de ansatte til gode, sier Abrahamsen.

94 prosent av ansatte i privat sektor har innskuddspensjon, rett og slett fordi dette oppfattes som et bedre pensjonsprodukt enn hybridpensjon. Hybridpensjon karakteriseres ved livsvarig utbetaling og dødelighetsarv til forsikringsselskapet. Det betyr at restbeløpet etter en person som dør går til forsikringsselskapets hybridpensjon, og ikke til egne arvinger som er normalen i innskuddsordninger.

– Livsvarig utbetaling og dødelighetsarv til forsikringsselskapet kan også velges i innskuddsordninger, men det er det svært få som velger, sier Abrahamsen.