Når mat blir politikk: Mindre valgfrihet og dårligere mat i barnehagene

15. aug 2024kl. 11:00–12:00
Pergolaen, Mør Biffhus, Arendal eller digitalt

Regjeringen vil ha makspris på matpenger i barnehager. Hva vil skje med mattilbudet i barnehagesektoren dersom regjeringen får det som de vil?

 

Regjeringen vurderer å innføre tydeligere regulering av kostpenger i barnehager. Hva betyr dette for barnehager som har satset på å gi barna et godt mattilbud?

Barnehagebarn spiser 40-60 prosent av måltidene sine i barnehagen. Noen private barnehager satser ekstra på et solid mattilbud. Hvilken effekt har dette for barns trivsel, utvikling og sosial utvikling? Og vil regjeringens foreslåtte politikk gi mindre valgfrihet og dårligere mat i barnehagene? 

Program:

Kl. 11.00 - 11.10 - Velkommen og innledning
v/NHO Geneo, Karita Bekkemellem, administrerende direktør
-Fakta, Udir, FHI,
-Barnehagens betydning i et folkehelseperspektiv
-Barnehagenes bidrag for gode, sunne måltider og matvaner

Kl 11.10-11.30 Innlegg
Frode Selvaag, Ryfylkekokken,- har hatt samarbeid med barnehager om matsatsning. Selvaag taler for en lovfesting for å styrke mattilbudet i barnehagene, til barnas beste. Mattilbud i barnehagene i et folkehelseperspektiv, og som sosial utjevning; 

-Hva betyr lovforslaget for mattilbudet i barnehagene?
-Hva skal til for å videreutvikle et godt mattilbud i barnehagene?

Kåre Hagen, senterleder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, Oslo Met.
-Hvordan skal barnehagene tilby et godt tilbud av høy kvalitet med de økonomiske og politiske forutsetningene som er i dag? 

Kl 11.30-12.00

Tema for diskusjon: Konsekvensene dersom lovforslaget til regjeringen går igjennom. Verdien av sunne måltider i barnehagene og mat i barnehagen som sosial utjevning. Politikerdebatt. 

Deltakere: Elise Waagen (Ap)
Flere navn kommer snart. 

Arrangør: NHO Geneo

Les mer om arrangementet