Prosjektet som var i regi av GLP, ble ledet av Rune Herje, tidl. transportdirektør i REMA Distribusjon, nå transportsjef i Kolly (del av Reitan-konsernet). I tillegg hadde prosjektet en kjernegruppe som bestod av representanter fra Nortura, Litra og TINE.
Nå er prosjektet avsluttet, og i rapporten fremgår en rekke positive resultater. I løpet av sommeren 2025 vil Vestlandet få tilstrekkelig infrastruktur på plass, men det vil ta noe lenger tid i nord. Grunnen til forsinkelsen i Nord-Norge er mangel på lokalprodusert biogass. Prosjektet har allikevel bidratt til at en større utbygging kan settes i gang raskt, når lokal biogass blir tilgjengelig.
Rune Herje er klar på at prosjektet ikke hadde vært mulig uten et godt samarbeid mellom aktørene.
-Dette prosjektet ville ikke vært mulig uten aktører som GLP. Vi er helt avhengig av noen som kan samle bransjen og definere tydelige mål. For REMA 1000 er biogass en viktig del av strategien vår for å bli utslippsfrie i 2030. Mange tror kanskje biogass er en midlertidig løsning, men der er jeg uenig. Biogass er en viktig del av fremtiden, sier Herje.
Fra GLP sin side har Bjørn Røst Kjørmo ledet prosjektet. Kjørmo mener piloten har gitt mye viktig lærdom.
-Da vi startet prosjektet i 2023 var det ikke mulig å kjøre på biogass langs Vestlandet. Nå snaue to år senere ser vi at biogassfyllestasjoner åpnes fortløpende. Arbeidet har vist hvor viktig det er at ulike aktører forstår hverandres behov så tidlig som mulig. Det er ikke gitt at verken tilbydere av fremtidige energiløsninger eller lokale reguleringsmyndigheter kjenner transportbransjens behov. Deling av kunnskap vil derfor være sentralt også i andre prosjekter i regi av GLP, sier Kjørmo.

Rapporten kan lastes ned i PDF-format her.
Peker på veien videre
Selv om dette prosjektet nå er avsluttet, er både Rune og Bjørn enige om at mye arbeid fortsatt gjenstår. Dette fremgår også tydelig av rapporten, hvor de viktigste anbefalingene til videre arbeid og mål er:
- Gjenoppta arbeidet i nord.
- Sikre fritak i bomringer og på ferjer.
- Integrasjon av innførte fritak i bompengekalkulatorer og kart.
- Oppdaterte kartløsninger over fyllestasjoner.
- Sikre forutsigbare rammebetingelser – minimum fem års tidshorisont.
- Økt biogassproduksjon i Norge.
- Helhetlig tankegang – bruk biogass der det er mest hensiktsmessig, unngå overinvesteringer.
- Opplysningsarbeid – spre kunnskap om biogass.
- Bruk av biogass i transportbransjen, sett i et beredskapsperspektiv, er et tema som må løftes frem. Distribusjon av matvarer og medisiner, veivedlikehold og ikke minst eventuell evakuering av mennesker, må kunne utføres også ved bortfall av elektrisk infrastruktur. Dersom det blir mangel på biogass, eller etterspørselen i andre næringer øker drastisk, hvor skal da biogassen brukes? Hvem skal prioriteres? Det er spørsmål bransjen og myndigheter må jobbe videre med å løse, sier Herje.