Åpnet første fyllestasjon for biogass i Oslo havn
Blir Norges første havn som kan tilby både el-lading og fylling av biogass for tungtransport.
Blir Norges første havn som kan tilby både el-lading og fylling av biogass for tungtransport.
17. desember inviterte Oslo Havn, Gasum og Oslo Kommune til åpning av en ny fyllestasjon for biogass ved Grønlikaia. Åpningen markerte et viktig steg for å få fart på den grønne omstillingen av tungtransporten i Oslo-regionen.
Oslo Havn stiller arealer til disposisjon og har lagt til rette for etableringen. Gasum drifter anlegget, mens Oslo kommune har bidratt med finansiering.
- Dette er et viktig steg for å gjøre Oslo til en grønnere by og nå de ambisiøse klimamålene som vi har satt, sier Heidi Sørensen i Klimaetaten Oslo kommune.
Total energitilbyder
Einar Marthinussen er kommersiell direktør i Oslo Havn. Han sier havna har satset målrettet på grønn omstilling over flere år.
-I 2018 satte vi et mål om nullutslipp for Oslo Havn, og er nesten i mål. Vi kan nå tilby grønne løsninger for hele transportsegmentet fra cruiseskip, lastebiler, busser og taxier til containerhåndtering og trucker. Ikke bare bidrar vi til lavere utslipp. Grønn satsing har også vist seg å være lønnsomt både for oss og brukerne, sier Marthiniussen.
Einar Marthinussen forteller Ingelin Noresjø om Oslo Havn sine planer.
Stor dag for grønn omstilling
Ingelin Noresjø mener åpningen markerer et viktig steg for grønn omstilling av tungtransporten.
-Vi er helt avhengige av aktører som går foran i den grønne omstillingen. Oslo Havn er et eksempel til etterfølgelse for andre havner i Norge og vi håper nå at flere tar sats og investerer i grønnere infrastruktur. Målrettede satsinger som dette gjør meg optimistisk på vegne av norsk landtransport og at klimamålene faktisk kan nås, sier Noresjø.
En samlet bransje for grønnere transport.
Dansk satsing i Norge
Ett av selskapene som ser store muligheter i Norge er det danske ladeselskapet Stella. Stella ble etablert i 2019 og tilbyr ladestasjoner for taxier og tunge kjøretøy. Totalt skal de levere 12 stasjoner til Oslo Havn og er involvert i flere prosjekter i hovedstaden.
-Stella i flere år drevet ladeinfrastruktur i Danmark spesifikt for drosjer. Dette er årsaken til at vi som ny aktør på det norske markedet har blitt valgt av Oslo Kommune som primær samarbeidspartner. Å støtte elektrifisering av den tunge busstrafikken er et naturlig neste steg når vi skal elektrifisere all transport. Vi har kommet godt i gang med Oslo Havn og den kommende lokasjonen på Revierkaia, sier Michael Rønnow Iversen Project manager i Stella.
Ingelin Noresjø og Michael Rønnow Iversen fra Stella Energy.
Flytende biogass har en temperatur ned mot 160 minusgrader
Tunge kjøretøy lader opp batteriene for en ny økt.