GLP med i nordisk samarbeid for grønn omstilling av tungtransporten i Skandinavia

Sammen med 2030-sekretariatet i Sverige og Rådet for Grøn Omstilling i Danmark skal GLP jobbe for raskere utslippskutt i ØKS-regionen.
Sammen med 2030-sekretariatet i Sverige og Rådet for Grøn Omstilling i Danmark skal GLP jobbe for raskere utslippskutt i ØKS-regionen.
-Det er veldig gledelig at GLP nå har fått midler fra Interreg ØKS til å gjennomføre et forprosjekt for grønn omstilling av tungtransporten i Norden. For å lykkes med omstillingen i den landbaserte næringstransporten må også den grenseoverskridende transporten bli utslippsfri. Det krever et godt samarbeid mellom organisasjoner som har omfattende kunnskap om nasjonale forhold og et nettverk av aktører som kan bidra til de nødvendige handlinger. GLP har kompetansen og posisjonen som skal til fra norsk side, og vi ser fram til å samarbeide med tilsvarende aktører i Sverige og Danmark. Prosjektet vil bli viktig for å kutte utslipp i grenseoverskridende transport, og for å styrke arbeidet med omstilling av tungtransporten i Norge, sier Ingelin Noresjø, daglig leder i Grønt Landtransportprogram.
Ingelin Noresjø, daglig leder i GLP
Om forprosjektet
Målet med forprosjektet er å finne ut hvordan de tre landene i ØKS-regionen (Øresund-Kattegat-Skagerrak) skal samarbeide for å få til betydelige utslippskutt fra tungtransporten. Det er særlig viktig å kartlegge status for utslippsfri transport i de tre landene, og hva som hindrer regionen i videre grønn utvikling. Prosjektet har også som mål identifisere hvilke teknologier som egner seg best og hvilke andre prosjekter og partnere som bør inkluderes i programmet. Funnene fra forprosjektet vil bli videreformidlet til beslutningstakere i de tre landene.
Målgruppen for prosjektet er aktører i transportnæringen og utbyggere av lade- og fyllestasjoner som skal investere i henholdsvis kjøretøy og infrastruktur.
Hovedprosjektet ReduCT
Forprosjektet ledes av 2030-sekretariatet i Sverige med Grønt Landtransportprogram som programmets partner i Norge. Rådet for Grøn Omstilling i Danmark vil delta i prosjektet som øvrig partner.
I tillegg til midlene fra Interreg. forplikter partnerne seg også til å bidra med arbeidstimer som tilsvarer verdien de får i støtte.
Prosjektet avsluttes 15. juli 2025, og målet er at forprosjektet skal lede til et hovedprosjekt med oppstart i 2026.
- Sekretariatet betonar Sveriges och Nordens unikt goda förutsättningar att bli ett globalt föredöme i omställningsarbetet och har i flera projekt samverkat med andra nordiska aktörer för att förverkliga detta, med fokus på tunga transporter och skiftet till el och hållbara drivmedel. Hur får vi bäst upp tempot i omställningen av de tunga transporterna, och maximerar de positiva synergierna med andra samhällsmål? Det ska vi nu besvara", säger Mattias Goldmann, grunnlegger og CEO for 2030-sekretariatet.
-Norden er i dag en av de mest innovative regionene i Europa og verden. Vi tror dette prosjektet vil bidra til videre utvikling, samtidig som ØKS vil lede an i utslippskutt til etterfølgelse for de andre landene i Europa. Vi gleder oss til å komme i gang, sier Christian Rohmann, rådgiver i Rådet for Grøn Omstilling i Danmark.
Om Grønt Landtransportprogram (GLP)
GLP er et offentlig/privat samarbeid med formål å stimulere til et bredt teknologiskifte i transportsektoren og bidra til realisering av vedtatte nasjonale klimamål. Vi samler landtransportens verdikjede i Norge, deler kunnskap, utvikler verktøy, motiverer til grønne valg, og stimulere til verdiskaping og næringsutvikling. Nærmere 80 vareeiere, transportaktører, infrastruktur- og teknologiutviklere er partnere i GLP, mens 24 bransje- og interesseorganisasjoner er medlemmer i GLP. Disse bidrar ved å være med på å utvikle mål og strategier, gjennomføre konkrete aktiviteter og bygge kunnskap i næringen. Programmet administreres av NHO og har ikke erverv som formål.
Om Svenska 2030-sekretariatet
Samlar partners inom transportsektorns omställning, som en coalition of the willing, som gemensamt agerar prognosmakare, pådrivare, omvärldsanalytiker och en samlande kraft för ambitiösa aktörer inom näringsliv, civilsamhälle och organisationer. 2030-sekretariatet grundades 16 december 2013, samma dag som FFF-utredningen, Fossilfrihet på väg,presenterades för Sveriges regering. Sekretariatet har alltsedan dess tagit på sig att gentemot nationella, regionala och lokala beslutsfattare och myndigheter förmedla hur de beslutade klimatmålen bäst uppnås, framför allt Sveriges 2030-mål för transportsektorn och EU:s ESR-krav på Sverige som medlemsland. Med över 40 kommunala och nationella indikatorerföljer vi kontinuerligt upp arbetet. 2030-sekretariatet är oberoende från tekniklösningar eller partipolitiska kopplingar och har ett åttiotal partners från alla fordonsslag, drivmedel och beteendeskiftet. Sekretariatet arbetar med årliga fokusländer, som i år är Norge, efter Indien och före Ukraina. 2030-sekretariatet har med sitt breda nätverk tillgång till djup kompetens inom omställningens olika delar och har med sin långa närvaro och höga trovärdighet i samhällsdebatten många som använder sig av organisationens erfarenheter och förslag. Organisationen har också stor vana att medverka i och leda projekt.
Om Rådet for Grøn Omstilling
Er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet. Det gør vi ved at skabe og formidle viden om grønne løsninger og ved at påvirke politikere, virksomheder og borgere til at træffe grønne valg. Vi har brug for at kunne transportere os selv fra et sted til et andet. Men transportsektoren står i dag for mere end en fjerdedel af klimabelastningen i Danmark og EU, og størstedelen af den fossile olie bruges netop i vores biler, lastbiler, busser, fly og skibe. Derfor bliver det altafgørende for klimaet at få udskiftet de fossile brændsler med vedvarende energi og sikre en mere effektiv og grøn transport. Det vil samtidig sænke luftforureningen og dermed gavne vores miljø og sundhed. Den mest meningsfulde måde, vi kan undgå at bruge fossil olie og stadig transportere mennesker og gods rundt i verden, er ved at bruge grøn strøm. I modsætning til f.eks. biobrændstoffer kan den grønne strøm skaleres bæredygtigt i de mængder, der er brug for. Konkret arbejder vi for, at vejtransporten elektrificeres, dvs. så alle person-, vare-, og lastbiler primært bliver batterielektriske. El-motoren er desuden markant mere energieffektiv end en forbrændingsmotor, så vi behøver derfor mindre energi til at køre en bil eller lastbil.