Alt ligger til rette for Nord-Norges første grønne energistasjon

Publisert

Onsdag 21. august inviterte Futurum og Grønt Landtransportprogram til seminar i Narvik. Temaet for seminaret var hvordan Narvik kan bli et nytt knutepunkt for grønn næringstransport i Nord-Norge.

Futurum AS er næringsselskapet til Narvik Kommune og fikk tidligere i år tildelt midler fra Klimasats gjennom Miljødirektoratet til å gjennomføre et pilotprosjekt. Målet med piloten er å finne et egnet sted for å bygge en energistasjon som kan tilby fossilfritt drivstoff i Narvik.  

Prosjektet underbygger Narviks posisjon som grønt logistikk-knutepunkt og er en del av kommunens næringsplan. Arbeidet er en viktig del av bærekraftskravene som er satt for at Narvik skal arrangere ski VM i 2029.

Et samlet næringsliv

For å undersøke hvilke muligheter som finnes i regionen ble tunge aktører fra næringslivet invitert til å holde innlegg. Sammen med blant andre Grønt Landtransport Program (GLP), Hålogaland Ressursselskap (HRS) og Statens vegvesen ble det holdt innlegg om:

  • Egnede plasser for nye energistasjoner
  • Muligheter for ladestasjoner og fyllestasjoner for biogass og hydrogen
  • Fornybare kjøretøy
  • Hva næringen selv tenker

-Vi ønsker å gjøre Narvik til et grønt trafikknutepunkt i Nord-Norge. Her kan vi tilby både produksjon og distribusjon av fossilfrie energiløsninger som bidrar til å kutte utslipp og gjøre Narvik grønnere. Det er derfor viktig å samle bransjen slik at vi kan finne gode løsninger som er tilpasset næringslivets behov, sier Bjørn Erik Rønhaug, prosjektleder i Futurum.  


Bjørn Erik Rønhaug, prosjektleder i Futurum

Ønsker nye piloter velkommen

Grønt Landtransportprogram (GLP) jobber for å kutte utslipp i landtransporten. Thor Morten Wangen er kom.ansvarlig i GLP og understreker viktigheten av denne typen samarbeid.

-GLP jobber kontinuerlig med å finne nye piloter som kan bidra til grønn transportutvikling. Etter dagens samling tror jeg alt ligger til rette for at Futurum vil klare å stable en pilot på beina, sier Wangen.

Jan Carsten Gjerløw fra Evig Grønn snakket om hvilke muligheter som finnes for hydrogen og støtteordninger gjennom Enova.


Flere tunge aktører fra regionen var til stede.

Befaring i Bjerkvik

Etter seminaret var det befaring i Bjerkvik i regi av Narvikgården. Her fikk deltakerne se aktuelle tomter for en ny energistasjon.


Eirik Djupvik fra Narvikgården viste frem en mulig tomt for ny energistasjon i Bjerkvik.

Neste steg for prosjektet

Futurum skal i det videre arbeidet ta med seg innspillene fra seminaret og samarbeide tett med Grønt Landtransportprogram og Statens vegvesen om en mulig pilot.

-For å klare dette regionalt, trenger vi nasjonale muskler. Grønt Landtransportprogram og Statens vegvesen er viktige samarbeidspartnere for å få dette til. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Rønhaug.