Stubb: - Umulig å drive forretning med Russland i lang tid

Publisert

Stubb på scenen i Spektrum

Alexander Stubb, tidligere statsminister i Finland og direktør ved EUI School og Transnational Governance. Foto: NTB Kommunikasjon.

Nøyaktig to timer og to minutter etter at den finske presidenten og statsministeren kom med budskapet om at Finland melder seg inn i NATO, sto Alexander Stubb, tidligere statsminister i Finland på scenen på NHOs årskonferanse.

Med et unikt skråblikk på et Europa i endring gikk den tidligere statsministeren og nå direktør ved EUI School og Transnational Governance på scenen i Oslo Spektrum med et alvorlig budskap, men også med et glimt i øyet.

I 1992, seks måneder etter at Sovjetunionen ble oppløst, søkte Finland om medlemskap i EU. Nå, tre måneder etter at Putin har angrepet Ukraina, søker de om medlemskap i NATO. – For oss har det aldri vært snakk om ideologi, men om å være pragmatisk, forklarer Stubb.

– Jeg tror at beslutningen om et NATO-medlemskap ble tatt av den finske befolkning den 24. februar; den dagen Russland gikk inn i Ukraina, sier Stubb.
- Før krigen viste meningsmålinger at 50 prosent av den finske befolkningen var imot NATO-medlemskap. Den nyeste meningsmålingen i Finland viser nå at 76 prosent av befolkningen er for et NATO-medlemskap, sier Stubb.

- Da vi ble EU-medlemmer, var det Sverige som tok det første steget. Når vi nå ønsker å melde oss inn i NATO, er det Finland som tar det første steget, og sannsynligheten for at også Sverige melder seg inn er stor, sier han. Stubb mener dette er meget gode nyheter for Norden, Østersjøen og Europa. - Den sikkerheten vi bygger opp nå kommer til å gagne oss alle, legger han til.


Et forent Europa

- Jeg har aldri sett den Europeiske Unionen så enig og så handlingskraftig som nå, sier Stubb, men han legger også til en advarsel spesielt til næringslivet; denne enigheten kommer ikke til å vare lenge. - Etter hvert vil interessen rundt krigen avta, og det vil dukke opp saker som inflasjon, energipriser, matpriser og flyktningkriser som igjen vil skape diskusjon mellom landene, sier han.

Stubb legger heller ikke skjul på at han gjerne skulle ønske at Norge ble en del av EU.


Et isolert Russland

Næringslivet må også tenke på at Russland kommer til å bli totalt isolert i flere år fremover. Det betyr at det vil være umulig å gjøre forretninger med Russland i lang tid, sier Stubb.

Videre sier han at vi også må huske på at denne konflikten ikke bare handler om Russland mot Vesten. 35 av de landene som avsto fra å stemme mot Russland i FN representerer over halvparten av verdens befolkning. Denne konflikten ser veldig annerledes ut utenfor Europa. - Dette kan være et vendepunkt mot en ny og mer fleksibel verden, sier han.

Stubb avslutter med å si at denne krisen har endret på Norden, Europa og verden og velger å konkludere på denne måten:

  1. Dette er ikke en slutt på globaliseringen, men den vil bli mer regional og annerledes enn i dag.
  2. Mer fleksible allianser. Land vil bygge allianser på basis av interesser.
  3. Vi må tenke oss en verden der alt kan brukes som et våpen, også saker som burde binde oss mer sammen; teknologi, informasjon, energi og handel. På denne måten blir verden mer kompleks.

Se hele innslaget fra konferansen


Se alt fra NHOs årskonferanse 2022